Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se lunnefåglarna gnugga näbb när de återförenas efter vintern. Foto: Världens natur/SVT

Här anländer lunnefågeln till norska kusten – hotas av svält

Publicerad

I mars-april varje år anländer runt 15 000 lunnefåglar till Norges nordöstligaste ö Hornøya – och de återvänder alltid till fjolårets bohåla. Men experter varnar för att delar av populationen riskerar att svälta ihjäl till följd av stigande havstemperaturer.

Lunnefågeln tillbringar större delen av vinterhalvåret till havs. Det är först till våren som paren återförenas, och de använder alltid samma bohåla som föregående år för att häcka.  

Lunnefåglarna kan dock vara aggressiva och i jakten på boet uppstår ofta konflikter.  

– Bra bohålor är en bristvara och försvarsviljan är stark, säger Henrik Ekman i ”Världens natur: Skandinaviens kust”.  

Riskerar att svälta 

2022 rapporterades det om vågor av döda fågelkadaver som drev in på den svenska västkusten, bland annat sillgrisslor och lunnefåglar. Experter befarar att brist på mat gör att fåglar i de norra haven svälter och fryser ihjäl.  

Fåglarna lever på stimfiskar som exempelvis skarpsill. Fiskarna lever i sin tur lever på plankton, som är känslig för ökande vattentemperaturer.  

– Barents hav har blivit en grad varmare – vilket inte låter jättemycket men det kan få dramatiska konsekvenser. Tillgången till mat och hela ekosystem förändras, säger biologen Tone Reiertsen.

Även överfisket kan påverka fåglarnas begränsade tillgång till föda.  

Se Världens natur: Skandinaviens kust på SVT Play, eller den 23/3 klockan 21.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.