En icke-mänsklig invånare, och hans bil Foto: TT

Här är byn där djur nu får samma rättigheter som människor

Publicerad

I spanska byn Trigueros del Valle röstade stadsfullmäktige igenom ett förslag som ger djur statusen av ”icke-mänskliga invånare” – något som i princip ger dem samma rättigheter som de mänskliga invånarna. – I dag är våra arter närmare varandra än någonsin, säger en djurrättsorganisation.

Byn Trigueros del Valle, i provinsen Valladolid i nordvästra Spanien, är hem till ungefär 330 människor. Men i byn finns också en stor mängd djur, som nu kan vittna om en för dem era-definierande händelse –  kommunen har som första i landet givit dem den legala statusen ”icke-mänskliga invånare”.

– Hundar och katter har levt bland oss i över tusen år, och som borgmästare kan jag inte bara representera de mänskliga invånarna – jag måste tänka på djuren också, säger borgmästare Pedro Pérez Espinosa, enligt ABC.

Den nya djurlagen röstades enhälligt igenom av de lokala politikerna. Lagen består av tretton punkter, så som ”alla invånare är jämlika, och har samma rättigheter”, och ”en invånare, mänsklig eller icke-mänsklig, är berättigad till samma respekt”.

Förbjuder tjurfäktning

Paragraf 9a förbjuder grymhet mot djur, och säger att ”ingen icke-mänsklig invånare ska bli exploaterad i underhållningssyfte”, något som tydligt skulle förbjuda tjurfäktning.

Att överge husdjur beskrivs i paragraf 6b som ”en grym och degraderande handling”.

Hyllas av djurrättsorganisationer

– Det är en stor dag för både mänskliga såväl som icke-mänskliga invånare. I dag är våra arter närmare varandra än någonsin, och vi är nu än mer mänskliga, tack vare den empati och intelligens som uppvisats av folket i Trigueros del Valle, säger ett officiellt uttalande från djurrättsorganisationen Rascate 1.

En representant för djuren har ännu inte uttalat sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer