Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Satellitbilder visar att utrustning har flyttats från militärbasen Alakurtti. Foto: Planet Labs

Här är de ryska militärbaserna som hotar Finland och Baltikum

Uppdaterad
Publicerad

President Putin säger att Ryssland ska rusta upp mot Finland. Men satellitbilder visar en motsatt utveckling, den slutsatsen drar finländsk militäranalytiker.

Natos utvidgning med Sverige och Finland som medlemmar ska mötas med ryska förstärkningar i det västra ryska försvarsområdet. Det budskapet trummas nu ut, på nytt, från Kreml.

– Vi hade helt idealiska relationer med Finland. Enligt mig hade de tjänat mer på att hålla sig neutrala, säger Rysslands president Vladimir Putin i en intervju i rysk stats-tv.

Kriget i Ukraina

Han säger att gå med i Nato var en ”helt meningslös åtgärd”, särskilt för att främja landets nationella intressen.

– Vi hade inga trupper eller vapensystem där – nu kommer vi att ha det.

Fem baser vid gränsen

Ryssland har fem större baser vid gränsen mot Finland, Estland och Lettland, baser som får en viktig betydelse vid en eventuell konflikt med Nato. I norr är styrkorna specialiserade på strid vid arktiska förhållanden, men satellitbilder som granskats av den finländske militäranalytikern och journalisten Emil Kastehelmi visar att baserna till stor del tömts på soldater och militär materiel.

– Från alla baserna har det skickats resurser till Ukraina, säger Kastehelmi till SVT.

Stora förluster för styrkorna från västra militärdistriktet

Kastehelmi har gjort en sammanställning i finländska tidningen Iltalehti om vad som hänt de ryska trupperna under Rysslands krig i Ukraina. Bland annat har den motoriserade brigaden från Petsamo och Alakurttis 80:e arktiska brigad lidit stora förluster och välutbildade soldater har ersatts med mindre kvalificerad personal. Kastehelmi gör bedömningen att Ryssland, mitt under pågående krig, inte kommer att kunna ersätta förluster och samtidigt bygga ut baserna mot Finland.

– I Finland är vi inte oroade, självklart måste vi observera förändringar, men tomma hot från Putin kommer inte att bli verklighet, i varje fall inte på kort sikt, säger Emil Kastehelmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet