En 27-årig tysk man misstänks för attacken i Tyskland. Foto: AFP/TT/Reuters

27-åring bakom dådet i Halle – direktsände på nätet

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig tysk man misstänks för attacken vid en synagoga i Tyskland. Han direktsände själv dådet på spelsajten Twitch – och skrek nedsättande ord om judar.

Två personer dog i onsdagens attack i den tyska staden Halle. Efter en stor polisinsats greps en man misstänkt för dådet, som riktades mot en synagoga. Attacken inträffade samma dag som den judiska fastehögtiden jom kippur.

Enligt Der Spiegel är gärningsmannen en 27-åring som kommer från Tyskland. Gärningsmannen hade en kamera på sin hjälm och direktsände dådet på spelsajten Twitch, vilket bekräftas på webbplatsens Twitter-konto. Tidningen Bild rapporterar att mannen placerade sprängämnen framför synagogan.

Skrek hat om judar

SVT Nyheter har tagit del av delar av det direktsända videoklippet, som i sin helhet ska vara 35 minuter långt. Där syns bland annat hur gärningsmannen kör runt i en bil, försöker ta sig in i synagogan och skjuter mot människor både på ett kebabställe bredvid synagogan och på öppen gata. I den längsta versionen av klippet säger han nedsättande ord om judar, förnekar att förintelsen har ägt rum och skjuter en kvinna bakifrån.

Attacken är den tredje vid en synagoga på ett år. Tidigare har två synagogor, en i Pittsburgh och en i Poway, Kalifornien, utsatts för liknande dåd.

Påminner om klippet i Christchurch

Den 27-årige mannen är inte tidigare känd av polisen, enligt Der Spiegel. Det var tidigare under dagen oklart hur många gärningsmän som var aktiva under dådet. Men enligt både Bild och Der Spiegel är han den ende misstänkte än så länge.

Videoklippet liknar det som spreds efter de högerextrema attackerna på två moskéer i Christchurch, i Nya Zeeland, som spreds på nätet direkt i samband med dåden. Sociala medier fick hård kritik för att inte ha omedelbart upptäckt och blockerat klippet då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.