Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De ryska försvarslinjerna är förberedda på anfall. Överstelöjnant Peter Lidén förklarar hindren de ukrainska styrkorna kan komma att möta. Foto: SVT/TT/AP

Så kan draktänder och fordonsfällor stoppa ukrainsk våroffensiv

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har ryktena om en kommande våroffensiv intensifierats.

Men när Ukraina väl inleder den beryktade våroffensiven kommer man ställas inför en fiende som förberett sig rejält.

– Det kommer att betyda stora förluster och folk kommer att dö, säger överstelöjtnant Peter Lidén.

Enligt överstelöjnant Peter Lidén kan vi komma att se en ukrainsk våroffensiv inom några veckor. Den kan antingen riktas österut eller söderut.

– Söderut är det mest uppenbara och det har nog också ryssarna bedömt med tanke på hur de har utformat sitt försvar.

Ett välplanerat anfall

Men mer exakt än så är svårt att säga. Ukrainas myndigheter har av naturliga orsaker varit tystlåtna men bakom kulisserna pågår med största sannolikhet ett febrilt planeringsarbete.

– Det finns gott hopp om att det finns rejäla planer för offensiven, men det som återstår att se är om de är tillräckligt flexibla. För inga planer håller i längden, säger överstelöjtnant Peter Lidén.

Se överstelöjtnant Peter Lidén i detalj beskriva vad som möter de ukrainska styrkorna när våroffensiven väl inleds i videon ovan.

De ryska försvarslinjerna är förberedda på anfall. Här är hindren de ukrainska styrkorna kan komma att möta. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.