Tekniken för vaccinationspass finns redan på plats och Estland är ett av länderna som blir först ut. Foto: Andreas Zernell, SVT.

Här är länderna i Europa som blir först med vaccinationspass

Uppdaterad
Publicerad

En app i mobilen som bevisar att du vaccinerats kan bli krav för att få checka in på flyget eller gå på konsert. Om ett par veckor drar försöken igång i Europa.

Nedstängda länder desperata efter att få igång turismen vill införa ”vaccinationspass”. Ivrigt påhejade av flygbolagen som hoppas att det innebär att passagerare slipper automatisk karantän vid ankomst.

– Jag tror det är det som behövs för att öppna upp ekonomin, säger professor Richard Thaler, som fick Riksbankens ekonomipris till minne av Nobel 2017.

Grekland i täten

Inom EU har Grekland gått i täten för att få till ett europeiskt vaccinationspass. I Bryssel har man ännu inte satt ned foten kring att etablera en gemensam standard för det. Danmark, Sverige och Storbritannien har nyligen sagt att man ska ha det på plats före sommaren.

– Vi är precis i början av uppdraget. Den största utmaningen är att det är så många aktörer och oklara förutsättningar och att det är så kort tid att bli klar på, berättar Mats Snäll som ansvarar för uppdraget hos Myndigheten för digital förvaltning.

Estland, däremot, har långt gångna planer. Redan inom ett par veckor väntas man köra igång ett pilotprojekt som även Island, Ungern och Polen är med på. Den digitala infrastrukturen bygger på den så kallade ”blockkedjan” (se faktaruta nedan).

– Det är en fråga om månader innan vi ser detta vitt och brett på flyget i Europa, hoppas Ain Aaviksoo, som leder projektet på estniska företaget Guardtime, och påpekar att det är viktigt att intyget ska kunna fås både digitalt och på papper.

Ses som morot för vaccinering

Estland ska dela erfarenheterna av försöket med WHO. Men än så länge är det enskilda länder och organisationer som kör sina egna race. Exempelvis ska flygbranschens IATA i mitten av mars börja testa sitt TravelPass i Europa, för intyg av vaccination och covid-test.

Redan finns kritik mot att vaccinationspass delar upp befolkningen i de som kan röra sig fritt, och de som blir kvar i ”lockdown”. Förespråkare menar att det kan vara en morot för att få folk att vaccinera sig.

– Jag är absolut emot det, jag vill inte man ska tvinga mig till någonting, säger Anette Farias som påpekar att hon är emot vaccin, när SVT frågar resenärer vid San Franciscos flygplats.

Blockkedjan och vaccinationspass

En utmaning är att se till så att intyget är äkta. Då måste man kunna spåra bakåt till vaccinationstillfället med information om vem som gav det, när och vilket vaccin. Gärna identifiera själva vaccinleveransen det kommer ifrån. En annan utmaning är att se till så att patientdata inte hamnar i fel händer.

Ett alternativ som den estniska lösningen använder sig av för att möta utmaningarna är ”blockkedjan”. Det är som en decentraliserad databas, där alla registrerade händelser finns sparade krypterat i varje dator som är kopplad till nätverket. Enligt företaget bakom det estniska passet ska dessutom endast en verifieringskod sparas i blockkedjan, uppgifter om patienten ska endast finnas hos den som vaccinerat och den som vaccinerats.

Hälsodata lyfts fram som ett av framtida användningsområden för blockkedjetekniken, bortsett från den kanske mest kända idag: kryptovalutor (till exempel Bitcoin).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.