Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Atanas Mangarov, som är avdelningschef på Sofias specialistsjukhus för infektionssjukdomar, kommer inte att vaccinera sig, trots att han har själv sett effekterna av coronaviruset. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Här är landet med minst andel vaccinerade i EU

Uppdaterad
Publicerad

I Bulgarien har myndigheterna haft svårt att få befolkningen att vaccinera sig mot covid-19. Endast 15 procent av befolkningen har fått minst en dos. Många misstror statens information om vacciner och väljer istället att tro på information från sociala medier.

Atanas Mangarov, som är avdelningschef på Sofias specialistsjukhus för infektionssjukdomar, kommer inte att vaccinera sig, trots att han har själv sett effekterna av coronaviruset.

– De här vaccinerna är inte vältillverkade, och i länder där många har vaccinerat sig går covidfallen upp bland de vaccinerade, säger han.

Sådana påståenden har de bulgariska myndigheterna mot sig. Iva Christova, chef på Bulgariens nationella smittskyddsinstitut, är frustrerad.

– Jag kan inte förstå hur man som forskare, eller till och med som läkare, kan vara emot vacciner. De har räddat så många liv, säger hon.

Se reportaget, där SVTs reporter Åsa Welander träffar Atanas Mangarov, den vaccinkritiska läkaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer