Foto: Scanpix.

Här är Norges nya regering

Uppdaterad
Publicerad

Norges nya statsminister Erna Solberg presenterar ministerlista.

Den nya regeringen med Høyres Erna Solberg som statsminister utnämndes och tillträdde formellt klockan tolv i dag. Ministrarna presenterades vid en presskonferens i stortinget i dag.

– Vi har alla lovat att göra vårt bästa för Norge de närmaste fyra åren och det kommer vi också att göra, sade Solberg.

Som väntat blev Fremskrittspartiets Siv Jensen finansminister. Utrikesminister blir Børge Brende från Høyre. Han är av de få i den nya regeringen med tidigare ministerfarenhet; han var miljöminister 2000-2004.

Den hittills mest kommenterade ministervalet är Sylvi Listhaug från FRP som jordbruksminister. Hon har gjort sig känd för att helt vilja slopa jordbruksstödet, något som redan tidigare retat upp jordbrukarföreträdare. Bland hennes mer uppseendeväckande uttalanden är att jordbruksstödet är ”kommunistiskt” och att faran för klimatförändringar är överdriven.

Avgående jordbruksministern Terje Riis-Johansen från Senterpartiet betecknar ett FRP-styrt jordbruksdepartement som en ”nära nog extrem situation”.

Böndernas centralorganisation Bondelaget uttrycker ”överraskning” över valet. FRP:s jordbrukspolitik skulle i praktiken ”förändra livsmedelsproduktionen totalt i Norge” säger Bondelagets ledare, Nils T Bjørke, som hoppas att tidigare samarbetsavtal ska fortsätta att gälla – och inte FRP:s egen syn på jordbruket.

Statsministrar bytte plats

Kort efter klockan 13 överlämnade Jens Stoltenberg symboliskt nycklarna till den norska statsrådsberedningen på Akershus fästning i form av ett splitternytt tillträdeskort till lokalerna. Därefter fick den nye statsministern under den församlade pressens jubel faktiskt både en blombukett och en kram innan de båda bytte plats.

Stämningen var uppspelt mellan de politiska rivalerna men Solberg bidrog med allvarsord när hon i ett kort tal till sin företrädare sammanfattade hans åtta år:

– Jag tror att alla kan säga att Norge har haft en bra statsminister. Icke minst under den tragiska krisen 22 juli, när du stod som ett fast fjäll under den svåra tiden. Du kommer att finnas med i historieböckerna som en av de stora statsministrarna i Norge, sade Solberg.

I den nya norska regeringen finns elva ministrar från Høyre (H) och sju från Fremskrittspartiet (FRP). Nio är kvinnor och nio är män. Genomsnittsåldern är 43,7 år.

Statsminister: Erna Solberg (H)

Finansminister: Siv Jensen (FRP)

Utrikesminister: Børge Brende (H)

Kultur- och kyrkominister: Thorhild Widwey (H)

Näringsminister: Monica Mæland (H)

Vård- och hälsominister: Bent Høie (H)

Arbets- och socialminister: Robert Eriksson (FRP)

Justitie- och beredskapsminister: Anders Anundsen (FRP)

Försvarsminister: Ine Marie Eriksen Søreide (H)

Kommunminister: Jan Tore Sanner (H)

Fiskeminister: Elisabeth Aspaker (H)

Utbildningsminister: Torbjørn Røe-Isaksen (H)

Barnminister: Solveig Horne (FRP)

Kommunikationsminister: Ketil Solvik-Olsen (FRP)

Olje- och energiminister: Tord Lien (FRP)

Miljöminister: Tine Sundtoft (H)

Jordbruksminister: Sylvi Listhaug (FRP)

Statsråd vid statsrådsberedningen (statsministerens kontor): Vidar Helgesen (H)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer