Prinsessan Mako. Foto: TT

Här är prinsessan som ger upp allt – för kärleken

Japans kejsare Akihitos barnbarn, prinsessan Mako, har blivit kär. Men då hennes ögonsten Kei Komuro, som hon träffade på en restaurang, inte är av kunglig börd kommer prinsessan nu enligt japansk lag förlora sitt blåa blod och tvingas lämna den kejserliga familjen.

Prinsessan Mako träffade sin blivande fästman på en restaurang år 2012, när de båda studerade på International Christian University i Tokyo.

De har setts frekvent sedan dess, och beräknas nu gå ut med meddelandet om sin förlovning. Efter detta kommer paret att formellt avrapportera till kejsaren.

– Jag kommer först att berätta när tiden känns rätt, sade Komura när han utfrågades om förlovningen, enligt BBC News.

Kei Komuro. Foto: TT

Att förlova sig med ”en vanlig man” får dock konsekvenser för en medlem av den kejserliga familjen. Enligt japansk lagstiftning innebär detta att man avsäger sig sin status och flyttar från familjen.

Tvingas lära sig köra bil själv

Prinsessan Sayako var den första i japansk historia att gifta sig med en ofrälse år 2005. Efter giftemålet flyttade hon till en lägenhet, och fick lära sig att köra bil för att kunna åka och handla mat i livsmedelsbutik.

Frågan om successionsordningen har med detta återaktualiserats i Japan, där enbart de manliga medlemmarna av kejsarfamiljen kan beträda krysantemumtronen. Kabinettssekreterare Yoshihide Suga bekräftade att en ändring av detta inte är planerad.

– Vi har inte ändrat vårt synsätt på denna punkt, sade Suga till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer