Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför slåss de för Ukraina – hör de tjetjenska frivilligsoldaterna berätta i klippet. Foto: Lars Lyrefelt

Här är tjetjenerna som strider för Ukraina

Publicerad

Det talas ofta om de tjetjenska soldaterna som slåss för Ryssland i kriget mot Ukraina. Men långt ifrån alla tjetjener stödjer den ryska invasionen, och vissa har rent av valt att strida på den ukrainska sidan.

– Allt som händer nu i Ukraina pågick i Tjetjenien i 20 år, säger Tor, som vill vara anonym för att skydda sin familj i Tjetjenien.

Den ryska republiken Tjetjenien har bidragit med många soldater till fronten och Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov håller ständigt en hög profil i kriget. I veckan ska han ha befordrats till general, i alla fall påstår han det själv.

Han har kritiserat den ryska armén för misslyckandena i kriget och uppmanat Putin att ta till kärnvapen.

Slåss för andra sidan

Men för det tjetjenska folket är det långt ifrån självklart att man stödjer den ryska invasionen. Under många år stred republiken för att bli fria från Ryssland. Och många tjetjener har valt att strida på den ukrainska sidan i kriget, trots riskerna det innebär.

SVT Nyheter har träffat företrädare från Dzjohar Dudajev-bataljonen – en av de två tjetjenska bataljoner som slåss på Ukrainas sida i kriget.

”Vi är så trötta på dem”

De slåss inte bara för Ukraina, utan även för ett fritt Tjetjenien. På sikt handlar deras kamp om att befria invånarna i alla de olika etniska republikerna som man menar lever under den ryska imperalismens förtryck.

– Vi tjetjener, och andra folk som ingusjier, dagestaner, burjater, jakuter, ukrainare, har i så många år tvingats lyda ryssarna. Vi är så trötta på dem. Inget folk ska behöva leva i samma land som ryssar, säger Tor.

Se intervjun med de tre soldaterna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.