Nigel Farage, Ed Miliband och Nick Clegg. Foto: TT

Här är valets förlorare

Uppdaterad
Publicerad

Efter att rösterna i det brittiska parlamentsvalet nu räknats framstår valets förlorare alltmer tydligt. Labour och Liberaldemokraterna gjorde ett katastrofval och för Ukip – som fick fyra miljoner röster – slutade resultatet bara på ett enda mandat.

Trots att valprognoserna inför gårdagens brittiska parlamentsval förutspått ett historiskt jämnt resultat kunde man under dagen konstatera att det för partierna Labour, Liberaldemokraterna och Ukip gått betydligt sämre än väntat.

”Tar ansvar för förlust”

Som ett direkt resultat av de för Labours del rent katastrofala siffrorna meddelade partiets ledare Ed Miliband i ett tal vid lunchtid i dag att han avgår. Men trots att Miliband beklagade resultatet och sade sig ta ”absolut och totalt ansvar för valförlusten” flaggade han i sitt tal för att Labour kommer att återta makten.

– Jag kommer aldrig att sluta kämpa för det Storbritannien jag tror på. Vi har kommit tillbaka tidigare och det här partiet kommer att komma tillbaka igen.

I sitt tal hävdade Labourledaren att förklaringen till det dåliga resultatet i mycket kan förklaras med ett ”uppsving för nationalismen”, vilket bland annat lett till att många av partiets röster gått till det skotska nationalistpartiet SNP.

”Förkrossande resultat”

Ytterligare en av valets stora förlorare är Liberaldemokraterna, som relativt sett förlorade fler röster än Labour. I valet 2010 fick partiet 57 mandat, nu slutade man på 8.

Och även här meddelade partiets ledare Nick Clegg under en presskonferens vid lunchtid att han till följd av katastrofvalet kommer att avgå.

I det mycket känsloladdade talet sa han att resultatet varit ”betydligt mer förkrossande” än han fruktat, men sa samtidigt att det varit en stor ära att leda partiet.

– Det gör ont i hjärtat att se så många av mina vänner och kollegor som under många år tjänat sina valkretsar plötsligt förlora sina platser på grund av krafter bortom deras kontroll.

Den liberaldemokratiske ledaren tillade även att: ”rädsla och missnöje har vunnit, medan liberalismen har förlorat.”

”Bankrutt system”

Valets tredje stora förlorare är det EU- och invandringskritiska partiet Ukip, som trots att man fick fyra miljoner, vilket motsvaras av 13 procent av rösterna, endast får ett mandat.

Valresultatet ledde till att partiets ledare Nigel Farage under en presskonferens meddelade att han, som utlovat, avgår som partiledare, men att han är beredd att ställa sig till förfogande för ett eventuellt återval i september.

Ukipledaren sa samtidigt att han ”aldrig känt sig lyckligare” och att ”en tyngd lyfts från hans axlar”, men övergick därefter till att kritisera det brittiska valsystemet, som han kallade för ”bankrutt”.

– Det är bankrutt att ett parti kan få 50 procent av rösterna i Skottland och nästan 100 procent av platserna, medan vårt parti med fyra miljoner röster bara får en plats. Och på grund av detta system finns det många arga Ukip-anhängare som inte ger upp, utan istället är totalt övertygade om att vi behöver ett mer rättvist system, som återspeglar verkligheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet