En liten flicka står bredvid honduranska militärer på rast på San Pedro Sulas centrala torg. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här är världens farligaste städer

Uppdaterad
Publicerad

Latinamerika dominerar stort i den årliga undersökningen av vilka städer i världen där flest mord förekommer. Och den farligaste av dem alla är San Pedro Sula i Honduras. Det visar en ny studie.

Det är den mexikanska hjälporganisationen CCSP-JP (El Consejo Ciudadano para la Seguridad Publica y la Justicia Penal, ”Medborgarrådet för allmänhetens säkerhet och rättvisa”, som för sjunde året i rad släpper en lista över världens farligaste städer.

Enligt rapporten finns ungefär 86 procent av världens mest våldsamma städer i Latinamerika. Och så har det sett ut de senaste åren. Det underlag CCSP-JP använder sig av är FN:s statistik över brott och droger runtom i världen, Världshälsoorganisationens siffror över antalet döda och de enskilda ländernas egen statistik över mord och kriminalitet.

Stort mörkertal

Listan omfattar inte städer som befinner sig i krig eller där statistik saknas. Man har heller inte räknat med statliga avrättningar.

De städer som jämförts har alla mer än 300.000 invånare och dödstalet gäller mord, dråp och misshandel med dödlig utifrån gällande definitioner. Mörkertalet är ofta stort i stater med instabila regeringar eller de städer som är belägna i området dit utomstående har svårt att ta sig utan att riskera sin egen säkerhet. Siffrorna är alltså inte hundraprocentiga, men de ger ändå en viss uppfattning om vilka platser där sannolikheten att bli mördad är störst.

Det land som har flest städer på listan över de 50 farligaste är Brasilien som 2014 förekommer 19 gånger. Mexiko har tio städer på topp 50-listan, Colombia fem städer och Venezuela respektive USA har fyra städer på listan.

Den farligaste staden

Om man ser till städerna så är San Pedro Sula i Honduras den plats där risken att bli mördad är allra störst. Där skedde 171 mord per 100.000 invånare under 2014. Caracas i Venezuela kommer tvåa med 115 mord per 100.000 invånare samma period och Acapulco i Mexiko hamnar på tredje plats med 104 mord per 100.000 invånare.

Som jämförelse kan nämnas att Stockholms län har runt 2.100.000 invånare. Där skedde 25 mord 2013 vilket ger ett snitt på drygt ett mord per 100.000 invånare. San Pedro Sula har 770.000 invånare och där mördades 1.317 människor förra året.

Sju utanför Latinamerika

Först på 14:e plats kommer ett icke latinamerikanskt land, Kapstaden, Sydafrika, där 60 människor mördades per 100.000 invånare under 2014. På 19:e plats hittar vi St. Louis, USA. Där mördades 50 människor per 100.000 invånare.

Detroit kommer på 22:a plats med 45 mord per 100.000 invånare. New Orleans och Baltimore, USA och Nelson Mandela Bay och Durban, Sydafrika är de enda städer som inte ligger i Latinamerika i resten av listan. Alltså är det bara sju länder på topp 50-listan över städer där flest mord sker som ligger utanför Latinamerika.

Men det är inte bara antalet städer i Latinamerika på CCSP-JP:s lista som oroar utan även graden av våld. Av de 43 latinamerikanska städer som står på 2014-års lista har 40 procent av dem en mordfrekvens på fler än 50 per 100.000 invånare.

Vapenvila gör skillnad

En tredjedel av alla mord i världen sker i Latinamerika enligt UNODOC, trots att endast åtta procent av världens befolkning bor där. Orsakerna till våldsamheterna är flera: narkotikahandel, gängkrig, politisk instabilitet, korruption och fattigdom – ofta i kombination med varandra.

En nedgång i mordstatistiken i Latinamerika beror oftast på vapenvilor mellan olika kriminella organisationer. Till exempel låg El Salvadors huvudstad San Salvador på 44:e plats 2012 när olika narkotikakarteller slutit fred. Men efter att vapenvilan mellan knarkbaronerna bröts är staden numera den 13:e mest våldsamma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer