Kvinnliga världsledarna som var bland de första

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges riksdag har nu, för andra gången, valt Magdalena Andersson till statsminister. Hon blir Sveriges första kvinnliga statsminister – men vi är sist på bollen i förhållande till våra nordiska grannar.

Här är några av de mest ihågkomna kvinnliga världsledarna.

Indira Gandhi ledde Indien genom svält och krig, men styrde också med järnhand. Margaret Thatcher tog Storbritannien som segrare ur Falklandskriget men retade också gallfeber på vänstern genom att försvaga facken.

Båda är ihågkomna som kontroversiella ledare, men de var också först med att leda sina länder i en tid då världen var styrd av män.

Först 1960 fick världen sin första kvinnliga regeringschef när Sirimavo Bandaranaike blev Sri Lankas premiärminister.

Islänningarna banade vägen för sina nordiska grannar när Vigdís Finnbogadóttir blev världens första demokratiskt valda kvinnliga president 1980. Året därpå blev Gro Harlem Brundtland Nordens första kvinnliga statsminister och sedan dess har nästan alla länder i regionen haft kvinnor som deras främsta makthavare – alla utom Sverige.

I klippet ovan ser du en kort historik över  några av världens kvinnoledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.