Här är världens rikaste kineser

Publicerad

Att Kina är en ekonomisk supermakt har knappast undgått någon. Men vilka är rikast i det som kallats ”Mittens rike”?

Kinas förvandling från ett fattigt jordbrukssamhälle till en ekonomisk världsspelare har tagit omkring 30 år. Trots farhågor om att det ekonomiska dragloket ska bromsas in, så fortsätter ekonomin att växa. Rikedomarna har dock inte kommit alla kineser till del, men det finns några som har blivit miljardärer i tillväxtens spår.

Så vilka är de då, Kinas miljardärer? De har tjänat sina pengar på vitt skilda saker som vitvaror och djurfoder. Här är tidningen Forbes lista på de rikaste kineserna i fjol:

1.

Namn: Liang Wengen

Företag: Sany Group

Förmögenhet:  62,2 miljarder kronor

Huvudägare av Sany Group, världens sjätte största tillverkare av konstruktionsmaskiner. Företaget som grundades på 1980-talet tillverkar bland annat kranar, grävmaskiner och pumpar.

2.

Namn: Robin Le

Företag: Baidu

Förmögenhet:  61,5 miljarder kronor

43 årige Robin Le har en bakgrund från Silicon Valley. 2000 grundande han Baidu, världens idag fjärde största söktjänst på internet, efter Google, Yahoo och Bing.

3.

Namn: Liu Yongxing

Företag: East Hope Group

Förmögenhet:  45,4  miljarder kronor

Började sin karriär som vakteluppfödare. Efter att han sålde sin verksamhet satsade Yongxing på djurfoder. East Hope Group är idag en av Kinas största tillverkare av djurfoder. Har även intressen i plastindustrin.

4.

Namn: Liu Yongxing (ink. familj)

Företag: New Hope Group

Förmögenhet:  44,1 miljarder kronor

Liu Yonghao är i 60-årsåldern och var från början lärare. På 1980-talet satsade han på djuruppfödning. Idag är hans företag New Hope Group en av kinas största uppfödare av fjäderfä. Företaget är dessutom en av Kinas största tillverkare av mejeriprodukter.

5.

Namn: Zong Qinghou

Företag: Wahaha Group

Förmögenhet:  43,4 miljarder kronor

Hade från början en affär i staden Hangzhou och sålde bland annat läsk. Började samtidig i liten skala att tillverka läsk och vitamindrycker. Idag är hans företag Wahaha Group en av Asiens största bryggerikoncerner. Är medlem i kommunistpartiet och beskrivs som en arbetsnarkoman som lever för jobbet.

6.

Namn:  Hui Ka Yan

Företag: Evergrande Real Estate Group

Förmögenhet:  41,4 miljarder kronor

Hui Ka Yan grundade sitt företag 1997 och har tjänat en förmögenhet på Kinas växande fastighetsmarknad. Är hedersdoktor på University of West Alabama och beskrivs som en sportälskare.

7.

Namn:   Wu Yajun (ink familj)

Företag:  Longfor Properties

Förmögenhet: 39,4 miljarder kronor

En av Kinas rikaste kvinnor. Wu Yajun är utbildad ingenjör och har även arbetat som journalist. Har tjänat sin förmögenhet genom att investera i lägenhetskomplex och affärsfastigheter. Medlem i nationella folkkongressen.

8.

Namn:  Zhang Jindong

Företag:  Suning Appliance

Förmögenhet: 37,4 miljarder kronor

Född 1963 och ägare till Suning Appliances, en av världens största återförsäljare av vitvaror och hemelektronik. Var fabriksarbetare i sin ungdom och 1990 öppnade han tillsammans med sin bror en affär som sålde luftkonditioneringar. Idag kontrollerar han sitt imperium med över 1.400 butiker i 243 städer.

9.

Namn:  He Xiangjian

Företag: Midea Group

Förmögenhet:  36,7  miljarder kronor

Har blivit miljardär på att sälja brödrostar och tvättmaskiner. Midea Group rankas av Forbes som världens näst största tillverkare av vitvaror.

10.

Namn:  Qiu Guanghe (ink familj)

Företag: Semir Garment

Förmögenhet:   32,1  miljarder dollar.

Familjen har tjänat sin förmögenhet i klädbranscehn. Enligt bolagets hemsida har de idag över 3000 butiker runt om i Kina.

Källa: Worlds richest list 2011, Forbes Magazine

* Värdet på förmögenheten har omräknats från amerikanska dollar till svenska kronor, baserat på växelkursen den 5 november 2012.  (6,69 kr)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer