Foto: Johan Nilsson/TT

Här är verktygen mot höga energipriser

Uppdaterad
Publicerad

Rena pengar till hushållen, tillfälligt sänkta skatter och statshjälp till företagen. Allt ingår i den ”verktygslåda” som EU-kommissionen visar upp för att möta de höga energiprisen.

Det mesta är upp till medlemsländerna själva.

Kraftigt växande energipriser runt om i Europa har skapat nervositet bland både konsumenter, företag och politiker. Energiläget blir huvudfråga vid nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel och redan nu lägger EU-kommissionen fram en ”verktygslåda” med vad som kan göras.

”När vi nu reser oss från pandemin och börjar vår ekonomiska återhämtning är det viktigt att skydda sårbara konsumenter och stödja europeiska företag”, hälsar energikommissionären Kadri Simson i ett pressmeddelande.

Bidrag och skatter

Åtgärderna som presenteras är framför allt en lista över vad medlemsländerna kan göra omedelbart, utan några långa förhandlingar eller avgöranden på EU-nivå.

Här nämns bland annat möjligheten att ge direkt inkomststöd till enskilda konsumenter, antingen genom stödcheckar eller delvis betalda räkningar eller att införa tillfälliga och riktade skattelättnader för sårbara hushåll. Företag och industrier kan få statsstöd och ”skyddsnät” kan införas för att undvika att hushåll kopplas bort.

På lite längre sikt lovar samtidigt EU-kommissionen att undersöka hur medlemsländer kan upphandla gas tillsammans och om det går att utveckla ett gemensamt gaslager.

Dessutom uppmuntras till fler och större satsningar på förnybar energi och att se till att energin utnyttjas mer effektivt.

Ingen vinterkris?

Från Bryssel trycks hårt på att de höga energiprisen främst beror på stigande efterfrågan och pris på naturgas, snarare än EU:s utsläppshandel eller olika EU-åtgärder mot klimatförändringarna.

Man försöker också lugna de som befarar en hotande gaskris när kylan kommer.

– I nuläget finns ingen risk för att det inte finns tillräckligt med gas i vinter, hävdar EU-företrädarna bakom verktygslådan på en genomgång inför journalistkåren i Bryssel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur kan skåningarnas elpris bli mer än dubbelt så högt som för norrlänningarna? SVT:s reporter förklarar i klippet. Foto: Simon Krona/SVT och Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer