Här återförenas föräldrarna med kidnappade sonen – efter 24 år. Foto: Reuters

Här återförenas föräldrarna med sin kidnappade son – efter 24 år

Uppdaterad
Publicerad

Guo Xinzhen var bara två år gammal när han kidnappades från sitt hem i Kina.

Men föräldrarna gav aldrig upp hoppet. På en motorcykel fylld med flygblad sökte pappan Guo Gangtang genom hela landet efter sin son – och lyckades under tiden sammanföra över 100 kidnappade barn med sina föräldrar.

 Nu, 24 år senare, har de själva återförenats – med hjälp av DNA-teknik.

1997 fördes den då tvåårige Guo Xinzhen bort av en kvinna i närheten av sitt hem i östra Kina.

DNA, blod och annan bevisning säkrades på platsen – men dåtidens teknik hade sina begränsningar och fallet förblev olöst.

Men polisen gav inte upp hoppet. Det gjorde inte heller pojkens pappa Guo Gangtang.

På en motorcykel fullastad med flygblad och en flagga med en bild på sin son reste han genom Kinas samtliga provinser i jakt på spår.

Återförenades

Enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua färdades han totalt 500 000 kilometer och avverkade tio motorcyklar, alla sina besparingar och satte sig även i ekonomisk skuld under sitt sökande efter sonen, som han aldrig hittade.

Däremot lyckades han spåra upp över 100 kidnappade barn och sammanföra dem med deras föräldrar.

Nu, 24 år senare, har Guo Gangtang fått träffa sin försvunne son igen. I måndags återförenades familjen i Liaocheng.

Spårades med DNA

Fallet stängdes aldrig och enligt kinesisk polis fick myndigheterna upp ett nytt spår tidigare i år. Med hjälp av DNA-analyser och ansiktsigenkänning pekade ledtrådarna mot en 26-årig man i Henan. Efter ett DNA-test visade det sig vara den kidnappade Guo Xinzhen.

Två personer, en man och en kvinna, har nu gripits misstänkta för kidnappningen.

Polisen uppger att de båda i förhör har berättat att kvinnan förde bort Guo Xinzhen från hans hem 1997. Sedan möttes det dåvarande paret upp i Henan och sålde pojken.

Det är ännu okänt till vem eller vilka han såldes till.

Blev film

Pappans resa i sökandet efter sin son resulterade 2015 i filmen ”Lost and Love”.

Uppskattningsvis kidnappas tiotusentals barn i Kina varje år och enligt USA:s myndigheter mot trafficking är landet rankat på plats nummer tre i världen.

Kina uppges nu arbeta för att komma till rätta med problemet och har bland annat infört en nationell DNA-databas för att spåra försvunna barn. Fler än 4700 barn ska ha hittats med hjälp av metoden, uppger Xinhua.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.