Foto: Stina Blomgren, SVT

Här avradikaliseras terrorister i Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

Synen av en simhall, en frisörsalong och nyinredda klassrum möter oss. SVT Nyheter har besökt ett rehabiliteringscenter i Saudiarabien där 3.000 terrorister har avradikaliserats, enligt saudiska myndigheter.

Rundturen börjar i frisörsalongen. På Prins Mohamed Bin Nayefs rehabiliteringscenter utanför Riyadh visar Saudiarabien upp en kontroversiell strategi för att bekämpa terrorbrott. Vi möts av en simhall, en frisörsalong och nyinredda klassrum. 

– Här intill har vi ett gym med fulla faciliteter, berättar centrets direktör Yahya Abu Maghayed.

Efter avtjänade fängelsestraff är det här män som slagits för IS och al Qaida i länder som Syrien och Irak behandlas.

Foto: Stina Blomgren, SVT

Tagit in 3.000

Enligt saudiska myndigheter har 3.000 dömda terrorister avradikaliserats på centret.

– Att enbart använda polisiära metoder räcker inte i sig. De som kommer hit har redan tillfångatagits, dömts och suttit i fängelse. Men de ska ut i samhället igen. Så vi lade till religiös skolning, och ideologi. En ide måste konfronteras med en ide, säger sociologen Hamid Al-Shayri på centret.

Saudarabien har länge anklagats för att sprida en ultrakonservativ tolkning av islam. Samtidigt som landet tillämpar dödsstraff för ett stort antal terrordömda är filosofin här att ta hjälp av psykologer, sociologer och religiös skolning.

SVT visas in i ett klassrum där ett 20-tal män får en föreläsning om familjens betydelse för att de ska lyckas återvända till samhället. Männen sitter med ryggen vända mot oss och kameran, och när vi ber att få tala med någon av de terrordömda får vi nej.

Motsägande uppgifter

Centrets egen statistik säger att 86 procent av de som genomgår avradikaliseringen lämnar terrorns ideologi bakom sig. Enligt brittiska BBC har flera personer som behandlats här också återgått till terrorn.

– De som kommer hit stannar minst i tre månader. Lyckas det inte får de slussas tillbaka till den juridiska processen. Men ofta tar avradikaliseringen längre tid. Vi lägger stor vikt vid att de ska återanknyta till sina familjer, säger Yahya Abu Maghayed.

Utan att ha kunnat tala med någon av de som behandlas här återstår flera frågor när vi lämnar centret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT i Saudiarabien

Mer i ämnet