Här bär det av till rymdstationen – med återanvänd raket

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen svensk tid sköt NASA tillsammans med Elon Musks raketföretag SpaceX upp ett astronautteam i rymden för ett uppdrag på den internationella rymdstationen, ISS. Det är första gången som SpaceX lyckats sätta ett rymdskepp med besättning i omloppsbana med hjälp av en återanvänd rymdkapsel.

Besättningen är planerade att anlända till rymdstationen tidigt under lördagen, efter en flygning på cirka 23 timmar. Det är den tredje bemannade flygningen som görs i samarbete mellan NASA och det kommersiella raketföretaget SpaceX, som ägs av miljardentreprenören Elon Musk.

Fredagens astronautteam består av två NASA-astronauter, Shane Kombrough och Megan McArthur, den japanska astronauten Akihiko Hoshide samt Thomas Pesquet från den europeiska rymdorganisationen.

Se delar av flygningen till den internationella rymdstationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.