Här befordras den adlade pingvinen Nils Olav till general

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den världsberömde adlade fågeln Sir Nils Olav befordrats – till brigadgeneral. Kungspingvinen är en hedersmedlem i Norska kungens högvakter och fick inspektera dem under deras besök i den skotska huvudstaden Edinburgh där han bor.

Det var en märklig scen som utspelade sig på Edinburgh Zoo under måndagen. 50 norska soldater var på plats för att hylla den redan adlade medaljprydda pingvinen när denne befordrades till brigadgeneral. Under ceremonin fick pingvinen paradera och inspektera soldaterna.

– Vi är hedrade att vara värd för Hans Majestät Konungen av Norges högvakter när de skänker vår kungspingvin en ny prestigefylld titel, säger Barbara Smith, vd för Royal Zoological Society of Scotland, till Harald Scotland.

”Ett mycket ståtligt ögonblick”

Sir Nils Olav ska ha sett nöjd ut under själva ceremonin.

– Det är ett mycket ståtligt ögonblick och representerar det nära samarbetet mellan våra två länder, Skottland och Norge, säger Barbara Smith.

Personalen på Zoot meddelade att han ofta utstrålar en självsäkerhet och verkar förstå exakt hur viktig han är. Den norska högvakten besöker regelbundet Sir Nils Olav vars skötare meddelar att han alltid verkar känna igen dem.

Adopterades av norska militären 1972

Den berömda kungspingvinen Sir Nils Olav blev de norska högvakternas maskot när de deltog på den stora militäruppvisningen Edinburgh Military Tattoo 1972. Sedan dess har pingvinen, när den blivit för gammal och dött, bytts ut två gånger.

Nils Olav-pingvinerna har befordrats med jämna mellanrum och just nu är det Nils Olav III som fått en ny hederstitel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer