• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oleg från Ukraina ber för fred tillsammans med ryssar i Budva: ”Här är vi inte i krig” Foto: Antonia Sehlstedt

Här ber ryssar och ukrainare tillsammans för fred

Publicerad

I den montenegrinska staden Budva samlas både ryssar och ukrainare för att be tillsammans om fred. SVT besöker kuststaden Budva, där ryskan hörs överallt.

– I början var det en del konflikter mellan ryssar och ukrainare, men nu lever vi tillsammans. Nästan alla ryssar som kommit hit är emot kriget, berättar en rysk kvinna.

Montenegro har länge varit ett favoritresmål för ryssar – medelhavsklimat, ortodox kultur och det behövs inget visum. Sedan kriget började kommer också många ukrainare. Tiotusentals människor från de båda stridande länderna lever sida vid sida i det lilla balkanlandet vid adriatiska kusten.

En sak de har gemensamt är kyrkan.

Kriget i Ukraina

– Vi ber tillsammans för ett slut på kriget. Så människor kan återvända till sina hem, återuppbygga sina liv och läka sina själar, säger Aleksandar Lekic, präst i den serbisk-ortodoxa kyrkan i Budva.

Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet