Här blir påven förbannad – slår till kvinna på nyårsafton

Uppdaterad
Publicerad

Den annars så milde påve Franciskus surnade till på nyårsafton när en kvinna ryckte till sig hans hand. Mitt på Petersplatsen i Vatikanen slog han till kvinnan två gånger på handen tills hon släppte honom. Nu ber han om ursäkt.

– Vi tappar ofta tålamodet. Det händer mig med, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Det var på väg till den stora julkrubban på torget som påve Franciskus mötte pilgrimer på Petersplatsen i Vatikanen. Efter att ha sträckt ut sin hand för att vidröra flera barn i publiken vände han sig om för att gå vidare.

Det var då en kvinna i publiken, som nyss hade gjort korstecknet, tog tag i påvens hand och ryckte till sig honom samtidigt som hon säger något till honom. Leendet på påvens ansikte byttes snabbt till en arg min och Franciskus riktade två slag mot hennes hand.

Påven: ”Jag ber om ursäkt”

På nyårsdagen, dagen efter händelsen, bad påven om ursäkt. Han säger att han tappade tålamodet, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi tappar ofta tålamodet. Det händer mig med. Jag ber om ursäkt för det dåliga exempel jag gav i går, säger påve Franciskus före mässan på nyårsdagen, enligt nyhetsbyrån.

Se hela händelseförloppet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.