Tusentals människor demonstrerade för ett enat Spanien i Barcelona under söndagen. Foto: TT

Här demonstrerar 350.000 människor mot självständighet

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har hundratusentals människor fyllt gatorna i Barcelona för att protestera mot den omtvistade och ogiltigförklarade folkomröstningen om katalansk självständighet. Se klipp från demonstrationerna här ovan.

Enligt den spanska polisens bedömning deltar 350.000 människor i demonstrationen för ett enat Spanien i Barcelona, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Under parollen ”Det är nog nu, låt oss återgå till sunt förnuft!” har tusentals människor i dag demonstrerat mot katalansk självständighet på Barcelonas gator.

I det gulröda havet av spanska flaggor kan plakat med texter som exempelvis ”Cataluña siempre España” (”Katalonien – för evigt Spanien”) skönjas.

Kataloniens självständighetskamp

Väntas utropa självständighet

Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters väntas Katalonien kräva självständighet från Spanien på tisdag. Reuters uppger även att regionpresidenten Carles Puigdemont väntas hålla tal under onsdagen.

I en intervju med spanska El País klargör den spanske premiärministern Mariano Rajoy att man från regeringens håll inte viker sig en tum i frågan, och att han är fullt beredd att åberopa artikel 155 i grundlagen, som gör det möjligt för honom att avsätta den regionala regeringen och utlysa ett lokalt nyval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet