Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här fångar de in jättefisken. Foto: Reuters

Här fångas den närmare fyra meter långa jättefisken

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en superfångst, men inte en fisk man kan släpa med sig hem. Den gigantiska spjutrockan som upptäcktes i Mekongfloden var 3,9 meter lång och vägde 300 kilo. Med de imponerande måtten, knep den titeln som ”världens största sötvattenbroskfisk”.

Förutom ett nytt världsrekord ska upptäckten ha flera positiva aspekter, enligt forskarna. Fiskbiologen Zeb Hogan menar att man nu kan omvärdera Mekongflodens rykte.

– Vi hör många historier om alla problem med Mekongfloden, men detta är faktiskt ett tecken på hopp om att dessa enorma fiskar fortfarande lever i Mekong, säger Zeb Hogan till Reuters.

Teamet som lyckades fånga in spjutrockan bestod av internationella forskare och fiskare. Efter att världsrekordhållaren hade vägts och registrerats fick den fortsätta sin dag och simma vidare. 

Se jättefångsten i klippet  här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.