Finska skidorten Ylläs fick en nio timmar lång ljusshow på himlen. Foto: All about Lapland

Här får finländska skidorten en magisk natt

Uppdaterad
Publicerad

Turisterna på finländska skidorten Ylläs blev inte besvikna. Natten till torsdagen kom norrskenet fram med full kraft.

– Jag har inte sett något norrsken själv, men jag är så fascinerad, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Norrsken uppstår när elektroner från solen faller in mot atmosfären. Beroende på deras hastighet och på vilken höjd de kommer in kan skenet få olika färger, förklarar SVT:s meteorolog Deana Bajic.

– När elektronerna träffar syreatomer på runt 200 kilometers höjd får skenet röd färg, men det är inte så vanligt. Gulgrön färg är vanligare, och det uppstår när elektronerna träffar syreatomerna på 100-150 kilometers höjd, säger hon.

Jordens magnetfält är starkast vid polerna – därför ser vi ljusfenomenet oftast där.

– På våra breddgrader är det ganska vanligt, speciellt i norr. Men det var mer förra året. Vi visste redan i somras att solaktiviteten skulle bli lägre och norrskenen bli färre i år, säger Deana Bajic.

Trots att det är vanligt har hon aldrig sett ett själv.

– Jag har inte sett något norrsken själv, men jag är så fascinerad. Jag har inte kommit längre norrut än Åre. Jag får planera en norrskensresa, säger hon.

Se de magiska bilderna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.