Foto: TT

Här får kvinnor stanna hemma vid mens

Uppdaterad
Publicerad

Svår mensvärk gör att Ndekela Mazimba stannar hemma från jobbet en dag i månaden – helt lagligt. Men alla är inte lika positiva till bestämmelsen i Zambia, där offentliga diskussioner om mens är något av ett tabu.

I Zambia har kvinnor rätt att stanna hemma från jobbet en dag i månaden – för en så kallad ”mödradag” – som dock gäller alla oavsett om de har barn eller inte. Riktlinjerna är luddiga, men kvinnor kan ringa in samma dag och behöver inte styrka sin rätt till ledigt med dokumentation. Även om det inte sägs uttryckligen finns en tyst överenskommelse om att dagen ska utnyttjas under menstruationen.

Arbetsgivare som nekar en kvinna ledigt kan åtalas.

PR-konsulten Ndekela Mazimba tar ut sin dag varje månad då hon plågas av smärtsam mensvärk.

– Jag tycker att det är en bra lag eftersom kvinnor går igenom en hel del när de har mens, säger hon till BBC.

Många kritiker

Hennes chef stödjer konceptet, men medger att det ibland kan ställa till problem att förlora personal med kort varsel.

Alla är dock inte lika positiva, och bland kritikerna finns många kvinnor. Trebarnsmamman Mutinta Musokotwane-Chikopela utnyttjar aldrig sin rätt att stanna hemma.

– Jag tror att kvinnor utnyttjar det här, särskilt som det inte krävs några bevis för huruvida du har mens eller inte, säger hon till BBC.

Enligt Zambias arbetsmarknadsminister Joyce Nonde-Simukoko infördes ”mödradagen” informellt på 1990-talet innan den slutligen blev lagstiftad.

Bestämmelserna kring dagen har kritiserats för att vara för luddiga rent juridiskt. Lagen i sig ger ingen vägledning om vad som är tillåtet under ledigheten och få arbetsgivare tycks ha utarbetat några interna riktlinjer i det avseendet.

Fackföreningsrörelsen ZCTU har utbildat kvinnor om ”mödradagen” och anser att kvinnor ska använda ledigheten till att vila och inte gå och handla eller utföra andra sysslor.

Källa: BBC

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer