Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man märker en stor skillnad när man ser sig i spegeln”, säger den ukrainska soldaten ”Sasha” när han provar sin elektroniska armprotes. Foto: SVT/Fråga doktorn

Här får ukrainska soldaten en elektronisk arm i Sverige: ”En känsla av helhet”

Uppdaterad
Publicerad

Ett skott från en stridsvagn landade två meter ifrån honom och efter explosionen hängde vänsterarmen i bara skinnet. Soldaten ”Sasha” är en av flera patienter från Ukraina som får hjälp på svenska kliniker med proteser.

– Jag hoppas kunna bära mitt barn från förlossningsavdelningen med båda armarna, säger han.

Kriget i Ukraina har lett till att många tvingas genomgå amputationer. Behovet av proteser är stort och flera kliniker runtom i Sverige hjälper nu till genom att bjuda hit både vårdpersonal och patienter från Ukraina. Men även den svenska vården får nytta av upplägget, eftersom det sker ett utbyte av erfarenheter. 

– Här kommer patienter vi inte mött på väldigt länge. Sist vi hade krigsskador var under Iran-Irak-kriget på 80-talet, säger Martin Nilsson, ortopedingenjör på Aktiv ortopedteknik i Solna. 

“Ger en känsla av helhet” 

Kliniken är specialiserad på armar och händer. Den ukrainska soldaten “Sasha” är en av dem som kommer resa hem till Ukraina med en elektronisk armprotes. 

– Det ger en helt annan fysiologi. En känsla av helhet. Dessutom inser man att man kommer att kunna sköta flera vardagssysslor, säger han. 

Oleg Bykovetz är en av de ortopedingenjör som är på besök från Ukraina. Enligt honom arbetade protescenter i landet främst med diabetespatienter innan Rysslands fullskaliga invasion. Nu handlar det mer om soldater som skadats av explosioner. 

– Jag hoppas kunna förbättra kvaliteten på proteser i Ukraina för att fullt ut möta behoven hos de unga män som försvarar vårt hemland, säger Oleg Bykovetz. 

Se Fråga doktorn på SVT Play eller 20/11 klockan 18:45 på SVT1. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.