Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här på ett hotell i Stockholm ska den misstänkta kinesiska ”polisstationen” ligga. SVT åkte dit. Foto: SVT

Här finns den kinesiska ”polisstationen” i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Kina anklagas för att ha polisstationer runt om i världen – och enligt Safeguard Defenders ska landet även driva ett illegalt poliskontor i Stockholm. Detta förnekas av den kinesiska ambassaden i Stockholm som menar att det endast är ett servicecenter.

SVT har besökt det så kallade ”servicecentret” som ska finnas i ett hotell i Stockholm.

När SVT kontaktar Kinas ambassad i Stockholm om den kinesiska polisstationen, skriver ambassadens presstjänst att ”polisstationerna” inte existerar. I stället menar de att de så kallade ”polisstationerna” runtom i världen endast är verksamheter med administrativa funktioner.

”Så vitt vi vet, är de så kallade 'polisstationerna' som du nämnde, i själva verket kinesiska servicecenter. De har aldrig ägnat sig åt 'polisverksamhet'. Deras jobb är att ge frivillig hjälp till kinesiska medborgare i utlandet, till exempel med förnyelse av körkort”, skriver ambassadens presstjänst.

Men SVT har besökt en sådan station som Safeguard Defenders pekar ut i sin rapport . Denna ska enligt uppgifter till SVT vara belägen i ett hotell i Stockholm som öppnade för ett år sedan. Hotellet ägs av en kinesisk familj.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.