Människor flyr vulkanutbrott i Indonesien

Uppdaterad
Publicerad

Ett vulkanutbrott bröt ut under lördagen på den indonesiska ön Java. Minst 13 har dött och ett femtiotal människor är skadade uppger nyhetsbyrån AP.

Bilder visar hur människor flyr askmolnet och överger sina hem.

Indonesien ligger på Stilla havets ”Ring of Fire” där kontinentalplattor möts, vilket orsakar frekvent vulkanisk och seismisk aktivitet. Semeru, på östra delen av den indonesiska ön Java, är en av landets omkring 130 aktiva vulkaner. På lördagen rapporterades det om ett omfattande utbrott med stora mängder rök och aska.

Bilder visar hur boende i regionen, inklusive Lumajang-distriktet, övergav sina hem och flydde askmolnet som spred sig i området.

Det resulterade bland annat i att den bro som sammanbinder Lumajang och den närliggande staden Malang stängdes av.

Hela hus i byn har skadats och mer än 900 människor har flytt till tillfälliga statliga skyddsrum, rapporterar AP.

– Det har varit ett oerhört högt tryck sedan utbrottet, säger Thoriqul Haq, distriktsledare i Lumajang, till Reuters.

Två dödsfall

Myndigheterna har inte kunnat nå flera byar på grund av att vägar blockerats av lera och nedfallna träd, berättade Indah Amperawati, biträdande chef för Lumajang-distriktet.

Under natten ökade dödstalet och tidigt under morgonen låg siffran på 13 personer, enligt Reuters. Ett femtiotal personer har skadats.

Restriktionszon

BBC skriver att flygbolag har varnats för askmolnet som stiger upp över 15 000 meter. Lokala myndigheter har inrättat en restriktionszon på 5 km från kraterns alla håll.

Campbell Biggs, en meteorolog vid Rådgivande centrum för vulkanisk aska (VAAC), berättade för BBC att molnet är högre än marschhöjden för de flesta flygplan. Flygningar i närheten kan komma att behöva ändra rutt för att undvika röken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.