Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förs expresidenten Hu Jintao ut från avslutningsceremonin. Foto: AFP

Här förs expresidenten Hu Jintao ut från avslutningsceremonin

Uppdaterad
Publicerad

Att Xi Jinping stärker sin makt över Kinas kommunistparti står klart. Mindre tydligt var skälet till att vakter förde ut ex-presidenten Hu Jintao från partikongressen. Statligt kontrollerad media uppger nu att han ”inte mådde bra”, men frågor består.

Mitt under avslutningsceremonin leddes 79-årige Hu ut ur salen av två män.

NRK:s Asienkorrespondent Philip Lote är på plats i Peking. Han säger att videoklipp på sociala medier visar hur Hu Jintao gör motstånd när han blir ledd av vakterna.

– Sättet han lämnade mötet på i dag görs inte mindre speciellt av att president Xi fick hjälpa Hu, som är tydligt fysiskt försvagad, att sätta sig ner under kongressens öppnande, säger han.

Det spekuleras i att hälsoskäl kan ligga bakom händelsen, Hu Jintao uppges ha varit svårt sjuk i somras. Men någon officiell förklaring till händelsen har inte kommit ännu.

”Leder till spekulationer”

– Det är anmärkningsvärda tv-bilder som leder till spekulationer. Jag kan inte säga i dag vad det kan tänkas bero på, men det är klart att det finns symbolik i att Xi Jinpings företrädare som generalsekreterare av allt att döma leddes bort samtidigt som Xis makt cementerades, säger Björn Jerdén, programchef för Utrikespolitiska institutets Kinacentrum, till TT.

När den amerikanska nyhetskanalen CNN började uppmärksamma händelsen stängdes deras signal i Kina ned av censuren, uppger kanalen.

– I egenskap av ”partiäldste” har Hu Jintao fortfarande stor makt, men till skillnad från Xi Jinping representerar han ett kollektivt ledarskap, säger Tilde Lewin, SVT:s tillträdande korrespondent i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.