Här grävde sig fångarna ut ur högsäkerhetsfängelset

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av de sex palestinska fångar som i tidigare i veckan grävde sig ut ur ett högsäkerhetsfängelse i norra Israel har gripits.

Samtidigt som sökandet fortsätter med full kraft efter de övriga har rymningen resulterat i våldsamma upplopp på landets anstalter.

Nu rustar israeliska säkerhetsstyrkor även för en upptrappning av våldet på Västbanken och Gaza till följd av händelsen.

Det var vid 03-tiden i måndags som sex palestinska fångar, däribland Zakaria al-Zubeidi som tidigare var ledare för al-Aqsas martyrbrigader i Jenin, rymde från högsäkerhetsfängelset Gilboa i norra Israel.

Fångarna, varav fyra avtjänade livstids fängelsestraff för kopplingar till extremistdåd under islamistiska jihad-rörelsens namn, hade med hjälp av en grävd tunnel i fängelsecellen lyckats nå friheten på andra sidan muren.

Sedan dess har en intensiv jakt pågått efter rymlingarna.

På fredagskvällen greps två av dem i norra Israel, uppger landets polismyndighet, enligt AP. Polisen lämnar inga ytterligare uppgifter men enligt nyhetsbyrån ska en civilperson ha larmat polisen när denne sett två misstänkta personer.

De andra två ska ha tagits i ett lastbilsgarage i norra Israel tidigt på lördagsdygnet, rapporterar Al Jazeera.

Fångar tände eld

Händelsen har under veckan utlöst en rad upplopp i landets fängelser.

Bland annat har fångar, varav majoriteten uppges tillhöra den palestinska islamiska jihad-rörelsen, tänt eld på celler. Som svar på upploppen ställdes på torsdagen alla besök till palestinska fångar in fram till månadens slut.

Förutom ytterligare restriktioner för de intagna har upploppen nu också resulterat i att hundratals fångar har flyttats till andra fängelser i landet.

”Vi kommer att få tag på de flyende terroristerna”

Det är ännu oklart hur rymlingarna lyckades gräva tunneln.

En omfattande nationell utredning pågår där det bland annat tittas på om de har fått hjälp från insidan och utifrån. Arbetet med tunneln uppskattas ha tagit flera månader och hittills har 19 fängelsevakter förhörts om sin eventuella inblandning.

– Vi kommer att få tag på de flyende terroristerna och vi kommer att åtgärda de brister som kan ha lett till flykten. Upptäcker vi att det även har förekommit försummelse kommer vi att ta hand om det också, säger säkerhetsminister Omer Bar-Lev, enligt Jerusalem Post.

Säkerhetsstyrkor mobiliseras

Rymningen, som har beskrivits som den mest spektakulära någonsin i landet, har även resulterat i oroligheter och protester bland palestinier under veckan.

Bland annat på torsdagen samlades cirka 500 personer på Ramallahs gator för att öppet visa sitt stöd till rymlingarna.

På fredagen beslutade Israels försvarsdepartement att förbereda för en upptrappning av våldet på både Västbanken och Gaza till följd av händelsen, rapporterar Jerusalem Post. Den militära närvaron har även stärkts i områdena Jenin och gränsen till Jordanien, där fångarna tros ha rört sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.