Mannen fick hjälp av en annan demonstrant, som släpade honom i säkerhet. Foto: TT

Här kör nationalgardets pansarfordon över demonstrant i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

De våldsamma regeringsprotesterna i Venezuela fortsätter. Här kör ett av nationalgardets pansarfordon över en demonstrant i huvudstaden Caracas. Mannen överlevde, men ligger på sjukhus med benbrott och punkterad lunga.

Händelsen inträffade i området Altamira i onsdags och fångades på film av en journalist, rapporterar CNN.

Maskerade demonstranter kastade stenar och brandfacklor mot kravallpolis som svarade med vad som såg ut att vara tårgas. En brandfackla träffade ett av nationalgardets pansarfordon, varpå föraren lade i backen. Därefter omringade demonstranter två medlemmar av säkerhetsstyrkorna – och pansarfordonet körde rakt in i folkmassan.

Krisen i Venezuela

22-årige Pedro Michell Yaminne ramlade framför fordonet, som körde över honom. Andra demonstranter drog honom i säkerhet.

LÄS MER: Därför protesterar så många i Venezuela

Utreder händelsen

Pedro Michell Yaminnes mamma Maria säger att sonen knappt överlevde. Tillståndet är stabilt, men 22-åringen har flera frakturer och en punkterad lunga. Han får hjälp att andas.

– Han har öppnat sina ögon och kommunicerar med hjälp av handsignaler, säger mamman till CNN.

Hon hävdar att sonen älskar sitt land och tror inte att han var inblandad i attacken mot fordonet.

– Han är en poet, en fotograf. Han är inte aggressiv. Han vill bygga upp Venezuela, inte förstöra det, säger Maria.

Enligt inrikes- och justitieminister Nestor Reverol är händelsen under utredning. Han hävdar att demonstranterna kastade en brandfackla mot fordonet, öppnade en av dörrarna och överföll föraren brutalt strax innan Yaminne blev överkörd.

LÄS MER: Maikol, 21, måste äta sopor för att överleva

Sköts i huvudet

På torsdagen skadades även en 20-årig demonstrant svårt i sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i staden Valencia. Han sköts i huvudet och har nu avlidit av skadorna, rapporterar TT.

Protesterna i Venezuela har pågått i flera månader. Minst 37 personer har dödats och skadats samtidigt som 152 av de flera hundra som gripits i de utbredda oroligheterna i landet fortfarande sitter fängslande.

Oppositionella grupper vill ha bort Nicolás Maduro från presidentposten och kräver nyval. Landet brottas med stora ekonomiska problem, inflationen är skyhög och det råder brist på mat och mediciner.

Venezuelas opposition lovar att fortsätta protesterna så länge det är nödvändigt, och har utlyst kvinnomarscher inför lördagen.

LÄS MER: Så jobbade SVT i Venezuela

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet