Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joël Ricoveri bygger om en Citroën 2CV, 1900-talsbilen som i Sverige kallades ”Lingonplockaren” till en elbil. Foto: Nederlandse Omroep Stichting

Här omvandlas gamla bilklassiker till elbilar – ”Får ett nytt hjärta”

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike satsar på att uppmuntra privatpersoner att bygga om sina gamla bensinbilar till att bli elektriska. Med bidrag till personer som vill satsa på en gammal kaross med en elektrisk motor, har det blivit billigare att skaffa en konverterad elbil än att köpa ny.

Antalet laddstationer i Frankrike ökar längs vägarna och det byggs flera nya batterifabriker. Dessutom ges ekonomiskt stöd till verkstäder som bygger om gamla bensinbilar till att bli elektriska.

Joël Ricoveri, som är chef på en bilverkstad, märker av ett ökat intresse.

När vi började tillverkade vi en till tre elmotorer per månad. Nu gör vi cirka tio  i månaden och nästa år borde det bli 15 till 20, säger Joël Ricoveri.

Att ge en gammal bil ett nytt elektriskt liv tar tre dagar och grundpriset för den nya motorn och installationen är 14 900 euro.

Se hur en fransk bilklassiker får nytt liv i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.