30 barn från skolor i Katowice, där klimatmötet pågår, lämnade sina skolor på fredagen för att stötta svenska Greta Thunberg. Foto: Daniel Ivarsson/SVT

Här protesterar polska ungdomarna – hyllar svenska Greta Thunberg

Uppdaterad
Publicerad

Polska ungdomar från tre olika skolor lämnade klassrummet under fredagen för att strejka för klimatet. På trappan framför salen där klimatmötets slutförhandlingar just nu pågår hyllade de svenska Greta Thunberg – och brast ut i sång.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har inspirerat ungdomar över hela världen att skolstrejka för klimatet. På fredagen lämnade cirka 30 barn från skolor i Katowice, där klimatmötet pågår, sina skolor för att göra samma sak.

Framför det samlade medieuppbådet framförde de Michael Jacksons ”Earth song”, en sång om hur människan förstör jorden.

Klimatmöte i Katowice 2018

– Jag är här för att jag bryr mig om vår värld, för att jag älskar vår planet och vill ha en bra framtid precis som många människor haft före mig, sade 15-åriga Malgorzata Czachomska.

Protesten är ett svar på Greta Thunbergs tal inför FN-cheferna.

– Jag är här för att stötta Greta. Det hon gjorde var fantastiskt. Hon är väldigt modig. Hon är ett exempel på att en person kan göra mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte i Katowice 2018

Mer i ämnet