Här är de estniska byggarbetarnas egna bilder på det de trodde var en hjäteinsats för att rädda en hund. Foto: Robin Sillamäe

Byggarbetare räddade varg ur vak – misstog den för hund

Uppdaterad
Publicerad

Estniska byggarbetare såg en försvarslös hund i vattnet, trodde de.

Först efter att de hade räddat den, torkat den med en handduk och kört den till veterinären så insåg de vad de hade gjort.

– Jag kände att det snabbt kunde bli en farlig situation, säger veterinären Tarvo Markson enligt estniska Postimees.

Männen arbetade med ett dammbygge i staden Sindi i sydvästra Estland. Då såg de djuret i det kalla vattnet.

I tron att det var ett försvarslöst husdjur hjälpte de upp djuret ur vattnet. De torkade den med en handduk och bar den till bilen.

– Vi var tvungna att bära honom över en backe. Han vägde rätt mycket, säger Rando Kartsepp enligt Postimees.

”Sov på mina ben”

Trots att djuret var betydligt tyngre än de hade trott misstänkte de ingenting. De tog in honom i bilen och körde till en veterinär i närheten.

– Han var lugn och sov på mina ben. När jag behövde sträcka på dem lyfte han på huvudet, säger Kartsepp enligt tidningen.

Inte ens hos veterinären insåg de sitt misstag. Veterinärerna undersökte djuret i lugn och ro. Det var först när en jägare såg djuret som sanningen gick upp för dem. Hunden de hade räddat var egentligen en ettårig vild varghane.

”Kunde bli en farlig situation”

Enligt veterinärerna var vargen chockad. Dessutom var den kraftigt nedkyld och hade därför varit så lugn hela tiden.

– Först gjorde han inget motstånd alls. Vi hade honom bara i ett rum. Men när han började förstå vad som hade hänt kände jag att det snabbt kunde bli en farlig situation. Då låste vi in honom i en bur, säger Tarvo Markson, som är ansvarig för veterinärkliniken, enligt Postimees.

Markson konstaterar att de hade tur i och med att vargen var så ung. Hade den varit fullvuxen hade situationen kunnat vara en helt annat.

Vargen verkar däremot ha klarat sig bra. Den ska nu släppas ut i naturen igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.