Över 458 personer var ombord på turistbåten som sjönk i Yangtzefloden i Kina. Tidigt på tisdagsmorgonen räddades en 65-årig kvinna som tårögd kunde föras bort i säkerhet. Foto: TT

Här räddas kvinnan från sjunkande båten

Publicerad

Flera personer har räddats från fartyget som kapsejsade på bara två minuter i Yangtzefloden mellan Nanjing och Chongqing i Kina.
Tidigt i morse kunde en gråhårig dam i 65-årsåldern räddas.
– Tack, tack, ropade hon samtidigt som hon fördes iväg till en ambulans.
Fortfarande pågår en desperat kamp mot klockan för att rädda de människor som har hörts ropa på hjälp inifrån båten.

Det var en tropisk storm på Yangtzefloden som orsakade olyckan. 458 personer var ombord på båten som sjönk.

Minst sex döda har hittats och fortfarande saknas hundratals personer. Statliga nyhetsbyrån Nya Kina meddelar att 15 personer har kunnat räddas och att fler väntas hittas vid liv sedan räddningsarbetare lyckats skapa en öppning i skrovet och tagit sig in i det upp- och nedvända skeppet.

Bland passagerarna som räddats från det 76 meter långa fartyget finns en 65-årig kvinna och en äldre man. När räddningsarbetare kom fram till olycksplatsen kunde de höra rop på hjälp inifrån båten, som flutit upp till ytan igen.

Presidenten och premiärministern

Oroliga anhöriga har samlats utanför resebyrån Xiehes kontor i Shanghai. Många är upprörda över att de ännu inte fått någon information från myndigheterna.

– Mamma och pappa, jag borde aldrig ha låtit er åka, utbrister en förtvivlad familjemedlem till två saknade passagerare, skriver nyhetsportalen sina.com.cn.

På dörren till resebyråns kontor sitter en handskriven lapp där det står att de anställda rest till Hubeiprovinsen för att koordinera hjälpinsatsen.

Dit har även Kinas president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang tagit sig, och de övervakar en omfattande räddningsaktion med ett 60-tal båtar och cirka 3 000 personer inblandade.

Yngsta tre år

De allra flesta passagerarna var mellan 50 och 80 år gamla. Sina.com.cn har publicerat passagerarlistorna, som visar att den äldsta passageraren var 83 år gammal och den yngsta tre år.

Sju personer, bland andra fartygets kapten och maskinchef, lyckades simma i land och larma efter hjälp, enligt den statliga tv-kanalen CCTV. Båda förhördes senare av polis om olyckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer