I Australien är rökande gravida kvinnor ett ökande problem. De yngre kvinnorna hoppas på att få mindre barn och inte spricka så mycket under förlossningen. Foto: TT

Här röker unga gravida – hoppas föda små bebisar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga kvinnor röker under graviditeten, i hopp om att få små barn. Det visar en australiensisk studie. Upp emot 37 procent av de unga gravida i landet uppges röka under graviditeten.

Rädslor för att spricka och gå upp i vikt väger över de risker som rökning under graviditeten, visar studien som Australian National University har gjort, skriver tidningen NZ Herald.

Hela 18 procent av de gravida i landet uppges röka under graviditeten, och tidigare studier visar att upp emot 37 procent av gravida under 25 år röker.

– Vissa har till och med börjat röka för att de är gravida. Den stora rädslan var ”Herregud, jag kommer få ett enormt barn”, så de började använda cigaretter i försök att hindra det, säger antropologen och docenten Simone Dennis, som genomfört studien, till NZ Herald.

Triggas av varningsetiketter

På australienska cigarettpaket har man satt upp varningsetiketter om att rökning kan minska barnets födelsevikt. En varning som verkar ha fått fel effekt.

–  Nikotinet i snus och cigaretter gör att blodflödet i livmodern och moderkakan minskar och fostret får mindre syre och näring. Det växer då sämre och väger mindre än det borde göra vid födseln, skriver 1177 på sin hemsida.

Rökning kan även öka risken för missfall och plötslig spädbarnsdöd.

Hård kritik från omvärlden

Simone Dennis berättar att hon under studiens gång upptäckt att gravida som röker tar emot mycket kommentarer och kritik från personer i deras närhet.

Detta har lett till att många försöker mörka att de röker, genom att köpa finare askar att lägga cigaretterna i eller be om cigarettpaket utan varningsetiketter som rör graviditeter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.