Falska vaccinpass säljs på illegala marknaden för kryptovaluta

Uppdaterad
Publicerad

Falska covidpass säljs för stora pengar på nätet. En snabbt växande illegal handel breder ut sig i Europa och i Italien jobbar specialpolis dygnet runt med att stoppa passen.

Det senaste tillslaget skedde i fredags i Milano. En rad personer greps och finanspolisen beslagtog mängder med falska covidpass som såldes via appen Telegram för stora belopp. Säljarna krävde betalt i kryptovaluta. Den italienska polisen misstänker att oseriösa läkarna också är inblandade i flera fall, genom att skriva ut falska vaccinationscertifikat.

– Den här marknaden har formligen exploderat, säger Lucia Muscari, chef för Polizia Postale i Genua.

En polisenhet som dygnet runt ägnar sig åt avlyssning och spaning av mobiltrafik och internet. Nyligen grep man en 17-årig kille efter att ha sett hur han sålde falska covidpass på nätet. På bara en dryg månad hade han tjänat över 200 000 kronor.

– De som vill köpa covidpassen är personer som inte har minsta avsikt att vaccinera sig men ändå vill ha tillgång till gym och restauranger och andra offentliga platser, liksom arbetsplatser, utan att covidtesta sig, säger Lucia Muscari.

Skärpta regler gör passen ännu mer attraktiva

Italien inför nu dessutom nya skärpta regler för passen och det kommer inte längre att vara möjligt att testa sig istället för att vaccinera sig. Det gör att de illegala covidpassen blir ännu mer attraktiva.

– Vi ser att det finns ett stort utbud och en stor efterfrågan, inte bara här Italien, utan även i Europa. 17-åringen vi grep samarbetade med ryska hackare, säger Fabio Ferrari, som också jobbar på polisens special-enhet.

Han visar chattar och prislistor med till och med mängdrabatt för familjer som vill beställa falska pass till alla.

– Det folk inte inser är att de lämnar ut sina id- och patient-handlingar till djupt oseriösa personer och att de här uppgifterna sen säljs vidare, säger Fabio Ferrari.

Falska pass med påhittade eller historiska namn, som rentav Adolf Hitlers, förekommer också.

Sju miljoner ovaccinerade

Italien har en hög vaccinationsgrad med 77 procent färdigvaccinerade och många som väntar på andra eller tredje dosen. Men i och med sin stora befolkning på 60 miljoner invånare har man ändå sju miljoner ovaccinerade.

– Därför är vårt arbete så viktigt, i kampen mot att stoppa smittan måste vi stoppa de falska covidpassen, säger Lucia Muscari och fortsätter:

– Annars släpper vi, utan att veta om det, in folk som inte är vaccinerade men låtsas att de är det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.