På nästan en halv miljon kvadratmeter ska bostäder, hotell och affärer få plats. Foto: Sumitomo Forestry

Här ska Japans högsta skyskrapa byggas – i trä

Uppdaterad
Publicerad

350 meter hög och 90 procent gjord i trä – så blir Japans högsta byggnad.

Att bygga i trä är en het trend – bland annat på grund av mindre utsläpp, vilket studier som Svenska miljöinstitutet, IVL och KTH gjort har visat, vilket DN tidigare rapporterat om.

I Japan ska man nu ta träbyggandet till en ny nivå. Bakom företagsjätten Sumitomos projekt W350 döljer sig en ny skyskrapa med 70 våningar som ska byggas av trä till 90 procent. Den nya byggnaden, som ska resas i centrala Tokyo, kommer utöver att bli världens högsta träbyggnad också att bli Japans högsta över huvud taget.

Sumitomo arbetar tillsammans med den japanska arkitektfirman Nikken Sekkei och byggnaden ska kunna stå emot hårda vindar och jordbävningar. Affärer, kontor, hotell och bostäder kommer att få plats på de drygt 455.000 kvadratmetrarna och byggnaden kommer att kosta 600 miljarder yen, motsvarande drygt 45 miljarder kronor. Den väntas stå klar 2041.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer