Foto: TT/AFP

Nu tillverkas organ i 3D-skrivare

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtan och lungor som skrivits ut på 3D-skrivare. Det kommer bli verklighet för läkare att öva på i Japan inom kort. Redan nu pågår tester. Och många tror nu att den här typen av konstgjorda organ kan bli möjliga för transplantationer i framtiden.

På Jakkei-sjukhuset i Tokyo pågår för tillfället tester där läkarstudenter får öva komplicerade operationer på organ som skrivits ut i 3D-skrivare. I operationssalen gör studenterna exakt samma sak som kirurgen, men på ett konstgjort organ.

– Övning med ett konstgjort organ och en tv-skärm skapar en miljö som liknar en riktig operation på en människokropp. Och det har inte existerat förrän nu, säger läkarstudenten Naohiro Uozumi, till nyhetsbyrån AFP.

När de konstgjorda organen visas upp ser de verkliga ut. Och enligt de läkare och studenter som testat dem är de också extremt verklighetstrogna både i känsla och utseende.

Tillverkar olika organ

Det är inte bara lungor som kan skrivas ut tredimensionellt. Företaget bakom uppfinningen tillverkar också hjärtan, levrar och hjärnor.

– Först måste man skapa en 3D-avbild från en magnetröntgen. Därefter fylls det utskrivna organet med olik geler, som skapats genom analyser av organ från djur. Sedan gör läkarna de sista justeringarna för att det ska likna ett människoorgan så mycket som möjligt, säger ingenjören Tomohiro Kinoshita.

Möjligheter i framtiden

I april kommer de nya organmodellerna ut på marknaden i Japan. I nuläget är de bara till för övning inom sjukvården. Men det kan förändras i framtiden, tror många läkare och forskare.

– Användningen av 3D-organ är för närvarande prioriterat inom den medicinska forskningen. Det verkar uppenbart att det i framtiden blir möjligt att använda dessa organ för transplantationer, säger professorn i kirurgi Toshiaki Morikawa.

Förhoppningarna är stora

Förhoppningarna på den här typen av uppfinningar är enorma. Samhällsvinsterna skulle kunna bli betydande om konstgjorda organ kunde produceras i en skrivare. Men till dess är de förbehållna studenter som får öva innan det är dags att rädda liv på riktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.