Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Boris Johnson kritiseras efter tal till företagsledare.

Här spårar Boris Johnsons tal ur – nu får han kritik

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kritiseras av konservativa parlamentsledamöter och högt uppsatta företagsledare för ett stökigt tal han höll inför arbetsgivarorganisationen CBI under måndagen. Han hördes flitigt prisa Greta Gris äventyrspark, jämföra sig själv med Moses och imitera ljudet av en accelererande bil, skriver The Guardian.

Konservativa parlamentsledamöter är alltmer oroliga över Boris Johnsons kompetens och ambition efter talet. Seniormedlemmar i hans eget parti sade att Johnson måste få tillbaka regeringen på rätt spår efter redan två veckor av vacklande, i kölvattnet av att han erkände att han ”krockade bilen i ett dike” i sin hantering av en lobbyskandal kring en f.d. minister i parlamentet.

Hyllade Greta Gris nöjespark

Vid måndagens tal var en av Johnsons mer långvariga punkter hans senaste resa till Hampshires Peppa Pig World – en nöjespark tillägnad den tecknade barnkaraktären Greta Gris.

Vid ett annat tillfälle jämförde han sig själv med Moses i samband med myntandet av sin plan för att hjälpa företag att investera i att tackla klimatförändringarna. ”Jag sa till mina tjänstemän att de nya tio budorden var att 'Ni skall utveckla industrier som havsbaserad vindkraft, väte, kärnkraft och geologisk lagring av koldioxid'.” Han imiterade även ljudet av en gasande bil.

”Jag tyckte att det gick bra”

Företagsledare var inte nöjda över Johnsons, enligt dem, brist på substantiell politik. Samtidigt var det inte bara premiärministerns diskutabla uttalanden som det riktas ilska mot. Han anklagas för att ha tappat greppet om en rad viktiga politiska områden från socialvård till järnväg.

Efter talet frågade en journalist om premiärministern var okej. Johnson försvarade sin prestation och sa: ”Jag tror att folk förstod majoriteten av vad jag ville framföra, och jag tyckte att det gick bra.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer