Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israeliska försvarsmakten uppger att de sprängt totalt 130 av Hamas underjordiska tunnlar i Gaza. Foto: IDF

Här spränger Israel Hamas tunnlar

Uppdaterad
Publicerad

Det för Hamas så viktiga tunnelnätverket i Gaza har delvis sprängts sönder av israeliska armén. IDF uppger att de sedan krigets början förstört 130 av terrorgruppens underjordiska gångar, som bland annat används för vapenförvaring och smuggling.

Som en del av sin markoffensiv på Gazaremsan har den israeliska försvarsmakten IDF förstört en stor mängd av Hamas underjordiska tunnlar, skriver Daniel Hagari, talesperson för IDF-talesperson på X.

”Ett försök att hitta och förstöra terrororganisationen Hamas tunnlar är på väg. Sedan konfliktens början har 130 tunnlar förstörts”, skriver Hagari.

Krig mellan Israel och Hamas

Enligt IDF har man funnit tecken på att Hamas förberett sig för att vistas i tunnlarna en längre tid. Bland annat så har kopplingar till rinnande vatten och syretillförsel hittats i underjordiska bunkrar, enligt IDF.

Hagari säger senare under onsdagen att Hamas nu tappat kontrollen i norra Gaza och att många palestinier lämnat området för att ta sig till södra Gaza eftersom ”de förstår att Hamas tappat kontrollen i norr och det är mer säkert i söder”.

Tunnelnätverket i Gaza omfattar flera hundra kilometer och används av terrororganisationen Hamas. Att förstöra tunnlarna skulle kunna minska Hamas möjlighet att genomföra attacker menar IDF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet