Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Costello upplever vad forskarna tror är en mardröm. Foto: Rockefeller University

Här sprutar bläckfisken Costello bläck i sömnen – forskarna tror han har en mardröm

Uppdaterad
Publicerad

Det är känt att däggdjur och reptiler drömmer som människor, men nya studier visar att även bläckfiskar tycks återuppleva händelser under sömnen. Forskare har sett hur bläckfiskar rycker i armar och ögon, samt ändrar färg på huden, när de sover – tecken på att man begett sig in i drömmarnas värld.

På Rockefelleruniversitetet i New York har man följt bläckfisken Costellos liv i ett akvarium. Vid flera tillfällen har man kunnat iaktta hur mystiska saker händer när bläckfisken sover. Plötsligt har han börjat ändra färg och format armarna som om han mötts av en fara. Till sist har han sprutat ut bläck för att gömma sig, trots att akvariet varit tomt. 

En del forskare som sett bilderna menar att det kan handla om kramper, men de som genomfört studien tror att Costello skulle kunna ha haft mardrömmar.

Varför dör bläckfiskar så tidigt?

Flera studier har gjorts på bläckfiskar när de sover där man noterat ryckningar i ögonen och hudförändringar – vilket tolkas som en typ av REM-sömn. REM står för “rapid eye movement“, de snabba ögonrörelser vi gör när vi drömmer. 

Det som förbryllar forskarna allra mest är dock varför bläckfiskar är så kortlivade, med en livslängd på ofta bara över ett år. Att en art utvecklar en så pass stor hjärna som bläckfiskar när den snart ska dö är ovanligt.

Se när Costello upplever vad forskarna tror är en mardröm i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.