Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns ingen större stolthet”, säger Leonor av Spanien i sitt tal.

Här svär spanska prinsessan trohet – bojkottas av ministrar

Uppdaterad
Publicerad

Den spanska kronprinsessan Leonor fyllde under tisdagen 18 år. Traditionsenligt har den framtida drottningen firat genom att svära trohet till den spanska konstitutionen i en ceremoni som bojkottades av flera ministrar i regeringen.

”Från och med i dag ska jag tjäna alla spanjorer med respekt och lojalitet. Det finns ingen större ära. Jag ber om er tillit, precis så som jag har lagt min tillit i vår nations framtid”.

Så sa Spaniens framtida drottning, kronprinsessan Leonor, när hon tillsammans med kungafamiljen svor trohet till den spanska konstitutionen i landets parlament.

Bojkottades av ministrar

Samtidigt har ceremonin överskuggats av politisk konflikt. Den spanska premiärministern, socialdemokraten Pedro Sanchez, deltog i ceremonin och välkomnade Leonor som kronprinsessa. Samtidigt valde tre av ministrarna i hans regeringen att bojkotta ceremonin i protest mot monarkin.

Socialminister Ione Belarra, och jämstäldhetsminister Irene Montero från vänsterpartiet Podemos valde att inte dyka upp. Det gjorde även konsumentminister Alberto Garzón, partiledare för det radikala vänsterpartiet Izquierda Unida.

I ett uttalande säger jämställdhetsminister Montero att hon och hennes parti kommer att motarbeta monarkin och att kronprinsessan blir drottning.

”Monarkin som institution och dess ärftliga princip är inte bara från en annan tid, den är också oförenlig med demokrati”, skriver hon på X.

Erkänner inte monarkin

Även ett flertal parlamentsledamöter från regionala partier bojkottade ceremonin, däribland de katalanska partierna ERC och Junts.

Även de baskiska partierna PNV och Bildu, samt det galiciska partiet BNG bojkottade, i ett gemensamt uttalande skriver de att de inte erkänner monarkin och den är ett arv från diktaturen.

Agerandet har fått hård kritik, bland annat av Santiago Abascal, ledare för högerpartiet Vox som i ett inlägg på X kallar den spanska premiärminister Pedro Sanchez, för en förrädare som stöds av ”Spaniens fiender”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.