Här tar danskarna farväl av prins Henrik

Uppdaterad
Publicerad

Köerna ringlade långa när allmänheten idag fick ta ett sista avsked av Prins Henrik i ”Christiansborg Slotskirke”. Kistan är placerad på ”Castrum doloris” som är ett slags ”lit de parade” och enligt seden är kistlocket stängt.

Över 5.000 personer besökte Christiansborgs slottskyrka i Köpenhamn under dagen, meddelar det danska hovet. Kön in till kyrkan har tidvis varit flera hundra meter lång.

Castrum doloris betyder sorgeläger på latin. Sedan år 1746 har det varit tradition i det danska kungahuset att kistan visas upp för allmänheten i slottskyrkan i Christiansborg några dagar före begravningen.

Även under söndagen och måndagen har allmänheten möjlighet att ta avsked av drottning Margrethes make, som avled i veckan 83 år gammal. På tisdag hålls begravningsceremonin i Christiansborgs slottskyrka i kretsen av de närmast sörjande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.