Här dna-testas anhöriga efter fabriksbranden i Bangladesh

Uppdaterad
Publicerad

52 kroppar har hittats bland rasmassorna efter fredagens fabriksbrand i Bangladesh – och nu pågår ett intensivt arbete att identifiera dem. Anhöriga till 33 saknade lämnade dna-prov under lördagen.

Det tog mer än ett dygn att få branden – som krävt minst 52 liv – under kontroll. Flera människor uppges ha hoppat från sexvåningsbyggnaden för att undkomma lågorna och den dödliga röken.

Inga begravningar än

En av de saknade är 23-åriga Rima Akter. Dagen efter branden träffade nyhetsbyrån AP hennes mamma, Josna Begum, utanför bårhuset vid Dhaka Medical College Hospital.

– Jag har ingen annan. I själva verket hade hon blivit som en son till mig. Om fem månader skulle hon ha avslutat sina studier och fått ett jobb, som en man. Vad ska jag göra nu?, säger hon.

Tjänstemän har lovat henne och flera andra familjer att de ska få tillbaka sina döttrar och söners kroppar när dna-proverna har analyserats.

Under lördagseftermiddagen hade familjer till 33 saknade lämnat dna-prover.

Åtta gripna

Brandfarliga kemikalier och plastmaterial ska ha förvarats i byggnaden och fabriken bröt mot flera brand- och säkerhetsföreskrifter, enligt nyhetsbyrån TT. Polischefen kallar händelsen för ”avsiktligt mord” och hittills har åtta personer gripits, inklusive fabriksägaren och hans fyra söner.

En separat utredning gällande barnarbete har även inletts efter att det framkommit att barn så unga som elva år arbetade på livsmedelsfabriken i Rupaganj utanför huvudstaden Dhaka.

Bland annat saknas en elvaårig pojke.

– Vi hörde att dörren till våningen där min brorson jobbade var låst med hänglås. Efter att ha sett hur stor branden var förstod vi att han antagligen är död, säger pojkens släkting till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.