Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En infångad koalahane får sin vaccination mot klamydia för att sedan släppas ut i det vilda. Foto: SVT / Mitt i naturen

Här vaccineras koalahanen mot klamydia

Uppdaterad
Publicerad

I Australien vaccineras vilda koalor mot klamydia. En nödvändighet för att inte arten ska utrotas.

– Varje koala är viktig eftersom antalet som finns sjunkit så mycket, säger Michael Pyne, chefsveterinär på djursjukhuset i Currumbin.

På grund av sjukdomar, trafikolyckor och stora skogsbränder har Australiens koalapopulation minskat drastiskt de senaste 20 åren. 

Klamydia är en bakteriell sjukdom och smittar via parning eller från mor till unge. Eftersom koalorna blir så sjuka att de inte kan klättra i träd för att skaffa mat, eller fly från rovdjur, leder det till döden. Honor kan även förlora förmågan att kunna föröka sig. 

Skogsavverkning gör att koalorna får trängas på en mindre levnadsyta, vilket förvärrar spridningen av klamydia.

Koalorna kan dö ut 

Koalorna kan vara utdöda i delstaten New South Wales år 2050 om ingenting skulle göras åt problemet, enligt en myndighetsrapport från 2020. Koalor i Australien är nu klassade som starkt hotade. Endast omkring 50 000 koalor uppskattas finnas kvar på den australiska kontinenten.

– Det är lite pinsamt om Australien skulle förlora en av sin mest ikoniska djurart, säger koalaforskaren Kellie Leigh. 

Får speciellt utvecklat vaccin 

Hos människor och boskap behandlas klamydia med antibiotika, men koalor svarar sämre på den typen av behandling. Därför har ett speciellt vaccin utvecklats för dem. 

Det är inte helt klarlagt hur koalor dragit på sig sjukdomen. En teori är att individer först fått den genom avföring från smittade får eller boskap, och sedan spridit sjukdomen vidare via parning. 

Se andra avsnittet av Mitt i naturen – I brändernas spår på SVT Play eller 23/11 klockan 21 på SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.