Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från det mytomspunna vraket San José på havets botten som tros vara värt flera miljarder. Foto: AP

Här vilar mytomspunna vraket – på topphemlig plats

Uppdaterad
Publicerad

Colombias regering planerar att bärga det mytomspunna vraket San José. I lastrummen tror man att det kan finnas smaragder och guldmynt till ett värde av flera miljarder.

Men vem har egentligen rätt till skatten? Är det Colombia, en amerikansk dykfirma eller kanske Spanien?

Galeonen San José sänktes för över 300 år sedan av brittiska krigsfartyg. Med till havsbotten följde också en last som tros vara värd flera miljarder.

Colombias regering har beslutat att investera cirka 4,5 miljoner dollar i en arkeologisk expedition för att utforska vraket vars exakta koordinater är topphemliga.

Ombord på den tremastade galeonen tror man att miljontals guld- och silvermynt, smaragder och annan potentiellt värdefull last kan finnas.

Men vem som egentligen har rätt till den värdefulla lasten råder det meningsskiljaktigheter kring.

Avtal efter upptäckt 1982

En amerikansk dykfirma gjorde den stora upptäckten 1982 och efter det slöt Colombias regering ett avtal med firman. Då klargjorde man att företaget har rätt till hälften av värdet av galeonen. Men det slutade inte där. Även Spanien blandade sig i då fartyget var en del av den spanska flottan när det nådde havets botten 1709.

Exakt när expeditionen ska påbörjas är fortfarande oklart. Den Colombianska regeringen för samtal med den amerikanska dykfirman och deras ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.