Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det saknas en oberoende analys av detta”, säger Clas Svahn, ordförande i Riksorganisationen UFO-Sverige. Foto: Reuters/SVT

Påstådda rymdvarelser visade i Mexikos kongress – ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Två uppstoppade kroppar visades under tisdagen upp i Mexikos kongress. Forskare som undersökt fynden påstår att DNA:t inte är mänskligt och att det skulle kunna röra sig om utomjordiska besökare. Men organisationen UFO-Sverige ifrågasätter att de skulle vara annat än jordiska varelser.

Det saknas en oberoende analys av detta, säger Clas Svahn, ordförande i Riksorganisationen UFO-Sverige.

Med bara tre fingrar på varje hand och långsträckta huvuden påminner de mumifierade kropparna som visades upp i den Mexikanska kongressen om något taget ur en sci-fi film. UFO-forskaren Jaime Maussan var på plats och sa att fynden skulle kunna vara bevis på liv bortanför jorden. Men han har haft fel förrut.

Han sa för några år sedan samma sak om fem stycken andra små kroppar som han hittat benrester efter och det visade sig att han hade helt fel. Det var helt enkelt foster, säger Clas Svahn.

Mexiko sticker ut som ett land med en utbredd och öppen diskussion om eventuella UFO:n på jorden.

Nasa samlar expertgrupp

Samtidigt höll Nasa på torsdagen en presskonferens i USA där man presenterade resultaten från en ny UFO-undersökning. Hundratals observationer av oidentifierade flygande föremål (UFO eller UAP som de också kallas) har analyserats av en samlad grupp experter.

Undersökningen har pågått i över ett år. Nasa-chefen Bill Nelson säger att undersökningen haft i uppdrag att både ta reda på hur Nasa kan använda sin expertis och sina instrument för att undersöka UAP:s från ett vetenskapligt perspektiv samt att förflytta debatten om UAP:s från en sensationssökande sådan till en vetenskaplig.

Tillsätter Ufo-chef

Rapporten säger att de flesta observationerna kan förklaras men att en handfull fortfarande inte kunnat identifieras som varken människotillverkade eller naturliga fenomen. Rapporten säger att det inte finns någon anledning att dra slutsatsen att dessa UAP är av utomjordisk härkomst. Men man säger samtidigt att man heller inte kan utesluta den möjligheten. På presskonferensen meddelade man även att Nasa tillsätter en ufo-chef som ska leda arbetet att söka efter liv i universum.

Arbetet kommer fortsätta och man uppmanar piloter att rapportera in observationer. Panelen som presenterade rapporten förklarade bland annat att man vill få bort stigmat kring UFO-observationer och göra det lättare för kommersiella och militära piloter att rapportera sina vittnesmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.