Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson (M) tycker att det viktigaste just nu är att EU och Norden står enade gällande Israel och Hamas: ”För mig är det viktigt att nordiska länder och europeiska länder står sida vid sida”. Foto: Vlada Cakic/SVT

Hård kritik mot Tobias Billströms uttalande om Gaza: ”En skam”

Uppdaterad
Publicerad

En vapenvila mellan Israel och Hamas vore inte rättvist, enligt utrikesminister Tobias Billström (M). Uttalandet möts av hård kritik från oppositionen.

– Det är en skam för Sverige, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

På tisdagskvällen antog FN:s generalförsamling en ickebindande resolution om omedelbar vapenvila mellan Israel och Hamas.

Totalt röstade 153 länder för och tio emot, medan 23 lade ned sina röst.

Krig mellan Israel och Hamas

I den senaste omröstningen i oktober valde Sverige att lägga ned sin röst. Nu röstade man för en vapenvila – trots att utrikesminister Tobias Billström (M) på måndagen uttryckte sitt tvivel kring ett sådant beslut.

– Vi kan inte mana till en vapenvila som skulle innebära att Israel inte kan bekämpa Hamas. Det vore inte rättvist. Vi anser att det är lämpligt att mana till humanitära pauser i det här läget. Men jag är redo att lyssna på vad mina kollegor kommer att säga, sade han till TT efter ett möte med EU:s utrikesministrar.

”En skam för Sverige”

Inför omröstningen i FN:s generalförsamling möttes uttalandet av skarp kritik från oppositionen.

– Det är en skam för Sverige att vi har en utrikesminister som går in på EU:s sammanträde och försöker motsätta sig en vapenvila nu när vi ser den humanitära katastrofen på Gazaremsan, där så många barn och civila har fått sätta livet till, sade V-ledaren Nooshi Dadgostar till SVT Nyheter.

Hon ansåg att det vore en ”skandal” om Sverige återigen skulle välja att lägga ned sin röst.

Morgan Johansson (S) kritisk

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson instämde.

– Om Sverige återigen skulle lägga ned sin röst då kommer man att skämma ut Sverige internationellt, sade han till SVT Nyheter.

Han betonade att Israel har rätt att försvara sig, men att även krigföring har sina regler och lagar.

– Förhållandena i Gaza för de civila är oacceptabla och helt orimliga. När då FN:s generalsekreterare vädjar om en vapenvila för att skydda de civila, måste Sverige hörsamma det, sade Morgan Johansson.

Tidigare i veckan lade USA in sitt veto och röstade mot en omedelbar humanitär vapenvila i FN:s säkerhetsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet