Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jättetråkigt för oss vaccinerade” – se SVT:s reportage från Wien där den 10 dagar långa nedstängningen nu inletts Foto: TT/SVT

Smittan slår hårt mot Europa – här stänger man ner igen

Uppdaterad
Publicerad

Förbud, vaccinbevis och nedstängningar – coronasmittan slår hårt mot Europa.

I Frankrike beskrivs den femte vågen som ”blixtsnabb”, och i Österrike inleds den mest omfattande nedstängningen på flera månader.

– Den gäller alla, säger SVT:s EU-korrespondent David Boati.

Affärer och marknader har stängt, och rörelsefrihet har begränsats avsevärt.

Måndagen blev startskottet för betydligt striktare restriktioner i Österrike.

– Man får gå till jobbet om man måste och till exempel handla mat, men butiker och restauranger är stängda. Man ska stanna hemma om man kan, säger David Boati, SVT:s Europakorrespondent på plats i Wien.

Stänger i minst tio dagar

Nedstängningen kommer att gälla i minst i tio dagar.

Därutöver har förbundskansler Alexander Schallenberg också meddelat att vaccinkrav kommer att införas från den 1 februari 2022.

– Folk ser det som svart eller vitt. De tycker att det är förfärligt eller toppen. Åtminstone de jag känner. Jag önskar att det inte var ett tvång, säger österrikaren Hannah.

Femte vågen ”blixtsnabb” i Frankrike

Den senaste tiden har antalet fall av covid-19 ökat på flera håll i Europa.

I Frankrike anser man att virusspridningen redan är inne på sin femte vågkulmen. Smittspridningen har gått upp med över 80 procent den senaste veckan jämfört med en vecka tidigare

– Den här femte vågen startar blixtsnabbt, säger regeringens talesperson Gabrial Attal.

Tjeckien överväger krisläge

Även i Tyskland har pandemin skenat. Avgående förbundskansler Angela Merkel konstaterade på måndagen att landet måste införa ytterligare åtgärder för att mildra effekterna av en fjärde våg av pandemin.

– Vi har en mycket allvarlig situation. De nuvarande reglerna är inte tillräckliga, sade Merkel i ett möte med partikollegor inom CDU.

Tjeckien och Slovakien har meddelat att vaccinintyg krävs för tillträde till barer, restauranger och publika evenemang. I Tjeckien övervägs också att införa krisläge, för att kunna kommendera läkarstudenter till vården där militär redan hjälper till.

Även Grekland införde nya restriktioner på måndagen. Munskydd är obligatoriskt på arbetsplatser, och tillträde till många lokaler kräver vaccinpass eller bevis på att man nyligen har tillfrisknat.

Sverige undersöker åtgärder

Ökningen gäller till viss del även i Sverige, enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog och avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

Därför tittar man nu på åtgärder.

– Det viktigaste att få på plats är att fortsätta vaccinera, sa Tegnell vid en pressträff på torsdagen.

Man tittar nu på flera grupper som behöver en tredje dos.

– V kommer börja testa mer och mer igen på samtliga med symptom. Och vi kommer även införa en del andra åtgärder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad talar för och emot en kraftigt ökad smittspridning? Och hur oroliga ska vi vara? Hör tre forskare om vintern. Foto: Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet